Законопроектът на депутата от левицата дефинира евтаназията като "удовлетворяване на молбата на неизлечимо болния или неговите близки за ускоряване на неговата смърт по безболезнен начин, включително и чрез прекратяването на изкуствените системи за поддържане на живота", съобщава БТА.

Молбата "на страдащия, неизлечимо болен пълнолетен гражданин" трябва да е писмена с нотариално заверен подпис. Ако болният не може да изрази своята воля, искането за евтаназия се прави с единодушното одобрение на неговия съпруг/а, пълнолетни деца и родителите на болния. Искането за евтаназия се разглежда от специална петчленна комисия, назначена от министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието, която допуска евтаназията само при единодушно съгласие. Решенията на комисията могат да се обжалват пред ВКС (петчленен състав), включително и от прокурора, който задължително участва в процеса.

"Това е един тежък закон, който не поставя политически, а морални проблеми", каза Любен Корнезов на заседанието на комисията. Той заяви, че всеки има правото да умре достойно. По мнението на Корнезов, евтаназията е най-висшата форма на хуманизъм, когато човек страда.

"Г-н Корнезов, едва ли очаквате подкрепата на комисия, съставена предимно от лекари, обучавани да спасяват живот", коментира Хасан Адемов от ДПС. Той посочи, че предимството на този законопроекта е, че повдига в обществото темата за евтаназията.

"Не знам дали ще се намери лекар, който би се съгласил да извърши евтаназия", каза синият депутат Ваньо Шарков, който също е лекар. Той призова Корнезов да оттегли законопроекта си, който превръща лекарите в изпълнители на смъртно наказание.
"Писна ми да ми дават примери с Холандия, където всичко е разрешено – дрогата, проституцията и еднополовите бракове“, добави той, цитиран от "Медиапул".

От ГЕРБ се присъединиха към тази теза и заявиха, че обществото ни още не е готово за приемането на закон за евтаназията. Джема Грозданова посочи, че в Холандия евтаназията е легализирана след 30-годишни дебати, през 2001 година.

“Бях втрещен, когато научих за това предложение. Дебатът е безсмислен и противоречи на българските традиции и история“, заяви пък Пламен Цеков от управляващата партия.

"Темата за евтаназията е "луксозна" - тя е за държави, които осигуряват на гражданите си добро здравеопазване и добри социални условия", каза Янаки Стоилов от левицата, който бе единственият въздържал се при гласуването депутат. Той отбеляза, че човек има право на живот и не е задължен да живее, но у нас този дебат трябва да започне, когато държавата успее да гарантира сигурна здравна и социална система.

Повечето депутати бяха единодушни, че по-скоро трябва да се осигурят прилични условия на терминално болните пациенти, а не те да бъдат изписвани от болница, за да починат в домовете си.

Теодора Захариева от Българския пациентски форум призова законопроектът да не бъде подкрепян, въпреки, че не е лишен от логика.

Доц. Петко Лисаев от катедрата по съдебна медицина в Плевен обаче коментира, че не е вярно, че никой лекар не би се съгласил да евтанизира пациент и дори негови колеги са му признавали, че са го правили.
“Както по цял свят, така и в България има лекари, които правят евтаназия от съжаление към пациентите си, въпреки че е забранено“, каза той, цитиран от Дарик радио.

Очаква се законопроектът да бъде отхвърлен и в пленарна зала.

Последна актуализация в 18,20 ч.