Това каза на брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Те са изготвени след много жалби, публични дискусии. Не можем да оставим г-жа Манолова сама в тази битка, още повече, че ние последователно и в предишния парламент сме правили тези предложения. Омбудсманът няма право на законодателна инициатива, може само да прави само предложения. Затова искаме да доведем докрай битката с монополите каза Нинова, цитирана "Фокус".

Законопроектът предвижда 5 точки:

- По отношение на призоваването - да се удължи срокът за призоваване и поне 3 пъти в един месец да бъде търсен длъжникът. Като един от тези три дни да е в неработен ден. Ако длъжникът не може да бъде призован, съдът служебно да го прави и да му бъде назначен особен представител, който да му защитава правата в производството.

- В Заповедта за изпълнение да се посочва банкова сметка, по която да може длъжникът доброволно да плати и ако го направи, да не дължи такси.

– Длъжникът да може да обжалва оценката на движимото и недвижимото имущество, както и всички действия на съдебен изпълнител.

- Таксите да не надхвърлят дължимото като стойност

- Доходът от труд и пенсия в размер на минималната работна заплата да не може да бъде отнеман от длъжника.

Смятаме, че с тези предложения ще поправим едни несправедливости спрямо българските граждани, по които те биват осъждани без изобщо да имат информация. Запорира им се имущество много над стойността, която дължат. С натрупване на лихви и такси дължат много повече от това, за което са осъдени и в защита на техните права внасяме тези предложения за втори път. Ще изведем тази битка в тяхна защита докрай, каза още Корнелия Нинова.

Тя припомни, че в момента длъжниците могат да запазят до 200 лв. от доходите си, ако бъдат осъдени. Такава е била минималната заплата преди години, когато е приеман закона. Оттогава тя се е увеличавала няколко пъти.

Нинова отрече, че този закон защитава банките. Според нея първо има възможност за обжалване. Второ, ако длъжникът признае дължимата сума и обжалва, ще плати само 2% от нея такса, а не 4% както е по досегашната процедура.