Категорично не е вярно ,че всяко неизпълнение на договор от частна компания ще бъде разглеждане като престъпление. Това каза в студиото на Нова телевизия министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Според нея, становището срещу промените на Висшия адвокатски съвет не е правилно, но призна ,че редакцията на текстовете може да бъде и по-прецизна.

„Знам, че има съпротива и реакция срещу промените, но има възможност да се направи по-прецизно редактиране докато влезе за второ четене в пленарна зала“, каза още Цачева.

Тя не признава ,че е възможно прокуратурата да действа избирателно и да търси наказателна отговорност от частния бизнес за обикновени практики и ситуации като неизпълнение на договор и подаряване на бутилка вино от доволни клиенти.

Цачева коментира и искането за промени на закона в частта за неизбежната самоотбрана.

„Не е добра практика по конкретен случай да се променят закони. Държавата трябва да реагира, но едва ли целта да бъде постигната само със законови промени. Не успяхме да формираме работна група с представители на институции, свързани с този проблем“, призна правосъдният министър.

Цачева съобщи, че крадци са влизали в дома на сестра й и това е донесло истински шок на семейството й.