Вчера председателят на парламента Михаил Миков го критикува, че е особено активен срещу законодателната дейност и причината била, че не споделял политиката на парламента.

Според Миков с помощта на вето върху законите, президентът се намесва директно в политически решения, които засягат интересите на милиони граждани.

Днес Плевнелиев обясни в кулоарите на Народното събрание, че връщането на няколко закона за преразглеждане не е тенденциозно отношение към работата на парламента.

Той изнесе и факти - 107 издадени президентски укази по промени в закони, гласувани от 42-то Народно събрание. От приетите законопроекти Плевнелиев е върнал само 7.

Фактите са повече от ясни, констатира президентът, но по-важно, според него, е, че няма обратни аргументи, които да оборват президентското вето.

"Най-малкото, което очаквам като държавен глава, е след като съм посочил своите аргументи за вето, да чуя обратни - заради парламентаризма и заради народа", добави Плевнелиев.

С гласовете на 123-ма депутати вчера парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за Сметната палата.
Преди 2 дни Плевнелиев наложи вето и на Закона за земята.

За кражбата на лични данни

"Много сериозен скандал, който тепърва ще се развива в държавата. Това са недопустими действия, не могат да бъдат фалшифицирани подписите на българските граждани",
коментира президентът скандала с личните данни в партийните подписки в ЦИК за евровота на 25 май.

Според държавния глава нещата опират до работещи институции и те трябва да направят проверки и да има наказани.

Междувременно новият председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов обясни, че партиите и инициативните комитети не могат да пострадат от гледна точка на участието в изборите, тъй като личните данни, които се събират, са за регистрация и тайната на вота в самия изборен ден не е нарушена.