Серията от колоритни остроумия на парламентарния шеф започна още в началото на пленарния ден:

"Очевидно след оставката на правителството парламентът се разработи", коментира Миков, цитиран от БТА.

Неподготвеността на депутата от БСП Христо Монов с доклада на комисията по младежта и спорта за промените в Закона за спорта, отново предизвика председателя на Народното събрание.

"Г-н Монов, заповядайте! Доклад не виждам да носите. Наизуст ли го знаете? Не, не само администрацията, и народните представители са го ударили на разпускане. Кой да ви каже? Трябва да сте готови!", каза Миков, цитиран от БНР.

Той дори прекъсна обръщението на президента Росен Плевнелиев. Причината беше, че някой от депутатите му напомни, че трябва да се гласува дали речта на президента да бъде излъчена по националните медии.

"Вие хубаво ми напомняте, ама защо чак сега се сетихте", тросна се Михаил Миков и прекъсна държавния глава.
Вчера пък няколко пъти прекъсна речта на премиера в оставка Пламен Орешарски, за да направи на висок глас забележка на снимащи от балкона фоторепортери.

В края на изявлението на Бойко Борисов пък, лидерът на ГЕРБ се обърна и към председателя на Народното събрание с думите: "В последните няколко седмици
сме много доволни от Вас".

"От три дена сте тук и ми благодарите за три седмици", репликира го Миков.

Парламентарният председател упражни чувството си за хумор и спрямо заместничката си Мая Манолова. При изказването си от парламентарната трибуна, Манолова направи забележка, че малко по-рано е била прекъсната, а отговорът на Миков: "Ееейй, много помните, бе!", разсмя депутатите.

Мая Манолова поиска поименна проверка на кворума в залата, което даде нов повод за шеги от страна на Михаил Миков.

По време на проверката той не престана да се шегува предимно с депутатите на ГЕРБ, като благодари на Бойко Борисов, че е в пленарна зала, а на бившия министър на културата Вежди Рашидов каза: "О, вие дори сте си на мястото, това е впечатляващо!"

Проверката пък бе приключена от парламентарния председател с думите: "Има кворум, спокойно де...."

Така в атмосфера на смях и закачки, парламентът прие предложението, направено от заместник-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев, да се проведе извънредно заседание на 29 юли (вторник) от 15 часа. На него ще бъдат разгледани актуализацията на бюджета на НЗОК и актуализацията на държавния бюджет.