Заместник-председателят на парламента Валери Жаблянов заяви, че с поправките ще се разреши безконтролно строителство по черноморското крайбрежие, а предложението е било внесено за по-малко от 24 часа след заседанието на Комисията по земеделие от вчера.

Жельо Бойчев от БСП разкри, че се предлага да се удължи шестгодишният срок, в който ако не са започнали строителни дейности върху земеделски земи със сменено предназначение, се връща старият статут.

Българската социалистическа партия отказа категорично да подкрепи внасянето на този текст днес за разглеждане на заседание на Народното събрание, но доколкото разбрах намеренията, този текст ще бъде внесен в сряда. Няма никаква предварителна оценка какви обекти, какви терени засяга предлаганото законодателно изменение, посочи Жаблянов.

Той каза още, че БСП ще бъде “против“ този начин на приемане на законите в българския парламент, когато за 24 часа минават текстове, които уреждат частните въпроси на няколко компании или на няколко лица. Трябва да опазим българското Черноморие, категоричен бе Жаблянов.

Срам е, подчерта Бойчев, първият акт на 44-то НС да бъде такъв лобистки законопроект.

БСП настоява да се проведе обществена дискусия преди обсъждането на проекта в пленарната зала.

Депутатите-социалисти споменаха Карадере, Камчийски пясъци, Иракли, но отказваха да отговорят на няколко пъти задаваните от журналисти уточняващи въпроси кои са лицата, компаниите, предаде БТА.

Депутатът от Обединените патриоти Христиан Митев, един от авторите на законопроекта, нарече политическо изказаното от представителя на БСП мнение за предложените промени в Закона за земеделските земи. С уговорката, че не е член на земеделската комисия, Митев, който е юрист, обясни, че няма как да посочи точно за какви имоти става дума.

Какво очаквате? Някой да дойде от БСП и да ви каже, че поправката не е лобистка. Ще има да чакате! Не знам за морето защо смятате, че има толкова много земеделски земи, коментира той.

Христиан Митев очаква промените да бъдат гледани в залата още следващата седмица. Бързането идва заради това, че инвеститорите няма да се справят с проектите си в указания сега срок, обясни депутатът:

Какво значи да го спешим? Вие влезли ли сте в сайта на Народното събрание - да видите колко законопроекта има внесени? А направили ли сте си труда да проверите колко комисии са заседавали и са си написали докладите по тези законопроекти, които са внесени?, попита журналистите Митев.