Те гласуваха на второ четене промени в Наказателния кодекс, които засягат концесиите.

За“ гласуваха 98 народни представители, 9 бяха «против“, а един се въздържа.

Същото е наказанието за лице, което държи, съхранява, транспортира, преработва или отчуждава незаконно добити подземни богатства.

Парламентът реши наказанието да бъде лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 до 50 хил. лева, когато предметът на престъплението е в големи размери; деянието е извършено в защитена територия или защитена зона; когато е използван документ с невярно съдържание; когато участва длъжностно лице, възползвало се от служебното си положение или деянието е извършено повторно.

С промените в Наказателния кодекс наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 10 000 до 100 000 лева, когато предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък; деянието е извършено от лице, което действа по поръчение на организирана престъпна група или има условия на опасен рецидив. Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

Обичайно срещу законопроекта се обявиха от ДПС. Според тях утежнените правила на концесиите ще оставят без работа около 4500 души и ще обрекат на глад техните семейства. Това щяло да ги принудят да добиват инертни материали по нелегален път.

Преди 30 години тази дейност се извършваше от затворници. Сега я извършват обикновени хора. Ще намерите ли 4500 свободни места в затворите, попитаха от ДПС.