Това коментира пред Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Преди дни президентът Румен Радев върна за ново разглеждане в парламента промените в Закона за банковата несъстоятелност, станали известни, като Закона срещу вторичното ограбване на КТБ. Автори на текстовете са депутатите от ДПС Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев.

"Президентът не отрича правото на Народното събрание да приема законодателни норми, които имат действие преди приемането, макар че това е нетрадиционен способ", коментира Цонев.

Според него предложените промени в закона дават правен способ на синдиците при определени обстоятелства да могат да върнат определени активи. Законът само дава няколко правни способа повече на синдиците да направят осребряването, обясни депутатът от ДПС.

Искаме повече права на синдиците, за да върнем парите на КТБ, допълни той.

"Президентът посочва в мотивите си нещо, с което ние ще се съобразим. Той казва, че обществото трябва да има по-голяма яснота относно обхвата на правните последици в следствие на закона. Ние работим в момента върху това да отговорим на онази част от мотивите на президента, в която той иска да внесем повече яснота", уточни Цонев.

В същото време вчера Хамид Хамид коментира, че в случая имало неразбиране на върнатите параграфи. По думите му президентът не е наясно с член в Закона за нормативните актове, който ясно давал указание кога един закон може да важи със задна дата, като забрана имало само ако води до увеличаване на санкции.

Хамид бе категоричен и че е абсолютно невярно, че законът ще погасява задължения и ще заличава права. „Ние само даваме правен способ на синдиците да запазят активите, докато се произнесе съдът. В момента висят над 800 дела пред съда и само той може да каже дали дадена сделка е нищожна и недействителна“, изтъкна той.

По думите на Цонев прави впечатление, че президентът Румен Радев упражнява много активно правото си на вето върху определени законопроекти. Мисля, че това е седмото му вето за една година. Ако не ме лъже паметта, никой от предишните президенти няма толкова висока активност. За мен и за моите колеги това е много положително явление, каза депутатът.

Това говори най-малкото за 2 неща - че президентът е решил твърдо да бъде коректив на законодателството и да упражнява това си конституционно правомощие активно и че вероятно качеството на законодателството е спаднало, коментира Йордан Цонев.