На второ четене парламентът окончателно реши вече да има възможност магистрат да бъде отстранен от длъжност, ако бъде обвинен за тежко умишлено престъпление от общ характер. Мярката ще важи до приключване на разследването.

До момента това се правеше само за престъпления, свързани с правораздавателната дейност.

"Мисля, че ние чисто институционално трябва да направим следващата стъпка. Евентуално да сезираме президента да наложи вето върху най-драстично неприемливите текстове, какъвто например е текстът на чл. 230 ал. 1. Текстът придоби редакция, която нарушава всякакви основни принципи за защита на правата, включително и конституционни принципи", каза членът на ВСС Галя Карагьозова на последното заседание преди лятната ваканция, цитирана от "Правен свят".

Тя и колегите й възразиха остро срещу отнетата им възможност да преценяват в кои случаи на повдигнато обвинение на магистрат той да бъде отстранен.

Румен Боев каза, че миналата година ЗСВ е бил променен в тази му част именно, за да няма безконтролно отстраняване на магистрати.

"Не може да се отстранява магистрат за едно тривиално престъпление, което се точи 4 години. Практиката показва, че съдебната фаза е достатъчно продължителна. Това е чисто антиконституционно решение, просто не са разбрали за пореден път за какво става дума", каза той.

На заседанието стана ясно, че е възможно да бъде поискано налагане на вето и върху други текстове. Румен Георгиев предложи да бъде уточнена и една дата през август, на която членовете на Пленума могат да се съберат на извънредно заседание и да решат дали да има такива и кои да са те.

Една от основните промени беше, че след остри реакция у на и в чужбина на второ четене беше върната възможността магистратските организации да имат външно финансиране.