Целта на промените е да се привлече интересът на младите хора към военната професия, като се задържат и добре подготвените управленски кадри, а запасняците да бъдат по-добре подготвени.

В Българската армия не достигат 1200 офицери, съобщи преди време министърът на отбраната Николай Ненчев. Днес той коментира, че промените ще допринесат за развитието на кадрите във Въоръжените сили и ще подобрят подготовката на страната за отбрана.

В Закона за отбраната и въоръжените сили се предлага намаляване на възрастта за прием на войници (от 32 на 28 години) и на пределната възраст, до която ще служат (от 50 на 46 години).

Така се осигурява възможност за ранното им пенсиониране, тъй като ще могат да придобият необходимите 18 години, действително изслужени на военна служба.

С новите изисквания е съобразено и предложението за увеличение на пределната възраст на сержанти, офицерски кандидати, младши офицери, офицери със звание "майор" и "подполковник" на 55 години.

Регламентират се и въпросите на полагането на извънреден труд от военнослужещите, като се дава детайлна уредба на дежурствата и компенсирането на извънредния труд над нормалната му продължителност.

С новите разпоредби се създава възможност съкратените или уволнилите се поради организационно-щатни промени военнослужещи да постъпят повторно на военна служба във въоръжените сили.

Урежда се и статутът на курсантите като се разграничава обемът на издръжката на курсанта, която се поема от Министерството на отбраната, и тази, която представлява трансфер от Министерството на образованието и науката.

С промените в Закона за резерва на Република България се разграничават дейностите и отговорностите по подготовката на резерва и по подготовката на гражданите за защита на страната.

Въвежда се възможност по време на обучението на доброволен принцип на българските граждани да се провеждат практически занятия с използване на оръжие и боеприпаси по ред, определен с уставите и наставленията на въоръжените сили.

Създава се възможност български граждани, завършили висши училища и преминали военна подготовка, да могат да кандидатстват във висше военно училище за придобиване на квалификация "офицер от резерва".

Предлага се създаване на Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават както резервисти, така и български граждани, желаещи да придобият военна подготовка.

Промените в Закона за Военна полиция прецизират норми, свързани с оперативно-издирвателната дейност, дейностите по охрана и ескорт, употребата на оръжие, помощни средства и физическа сила от органите на службата, действия свързани с полицейската регистрация и идентификацията.
Предложените изменения отговорят на решения на Европейския съд по правата на човека.