За това обаче първо се разбра от публикация във Фейсбук на председателя на парламента Димитър Главчев от късно снощи. До 10 часа днес нямаше официално съобщение от прессекретариата на Румен Радев, но след запитвания от медии такова беше публикувано.

Първо Главчев написа в социалната мрежа:

„След постъпването на указ № 175 на Президента на Република България, с който се връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда, приет от парламента на 27 юли 2017 г., възложих на Комисията по околната среда и водите да докладва указа и мотивите към него пред народните представители“.

Промените бяха приети в края на юли. Те намаляват от две на една съдебни инстанции обжалването на оценките на въздействието върху околната среда (ОВОС) на т.нар. инвестиционни предложения, определени като обекти с национално значение от Министерския съвет. Екоорганизации настояваха президентът да наложи вето на текстовете, докато от Камарата на строителите го призоваха да подпише приетия закон и заявиха, че това е "зелен рекет".

26 неправителствени организации се подписаха под искането на Програма "Достъп до информация поправките да бъдат отменени, защото са правен абсурд, нарушават конституцията и принципа на разделението на властите.

Ако законът влезе в сила в този си вид, по такива жалби последната дума ще има само една съдебна инстанция, а делата няма да стигат до Върховния административен съд, както става сега. Абсурдно е, че одобряването на ОВОС на локални проекти ще подлежи на съдебен контрол от две съдебни инстанции. Излиза, че по-сериозните, рискови и засягащи живота, здравето и правото на здравословна околна среда инвестиционни намерения ще подлежат на по-ниско ниво на защита,  мотивираха се противниците на промените.

Днес от "Дондуков 2" заявиха, че държавният глава връща за ново обсъждане разпоредбите от закона. Според президента, за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда, държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции.

Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност. Отпадането на втората съдебна инстанция е мотивирано със съкращаване на времето за реализирането на обекти с национално стратегическо значение. Екологичното законодателство е превантивно насочено – да не настъпят непоправими екологични последици, гаранция за което е и съществуващото двуинстанционно съдебно производство, смята още Радев.

Президентът е уверен, че Народното събрание ще намери добрия баланс между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността, завършва съобщението.

Управляващите вече обясниха, че целта на промените е да се ограничи неоснователното обжалване на решения по ОВОС, свързани с обекти от национално значение.

Президентското вето може да бъде може да бъде преодоляно в парламента от обкиновено мнозинство.