Правителството ще внесе във Върховната рада законопроект за осъждането на комунистическия и националсоциалистическия (нацисткия) режим в Украйна и за забрана на пропагандата на тяхната символика, заяви премиерът Арсений Яценюк, цитиран от ТАСС и БТА.

Текстът беше представен днес на заседание на кабинета от вицепремиера по хуманитарните въпроси и министър на културата Вячеслав Кириленко.

Съгласно текста комунистическият режим от 1917-1991 година се определя като "престъпен с всички произтичащи от това последствия за комунистическата символика, комунистическите химни и пропаганда".

По същия начин нацисткият тоталитарен режим се признава за престъпен и цялата символика и пропаганда на национал-социализма се забранява в Украйна, заяви вицепремиерът.

Законопроектът включва пакет от четири документа, сред които законопроект за увековечаване на Победата над нацизма през Втората световна война (1939-1945 г.);

законопроект за юридическия статут и почитането на паметта на участниците в борбата за независимост на Украйна през 20 век (фактическа реабилитация на въоръжените формирования УПАО-ОУН), както отбелязва ТАСС;

и законопроект за "достъп до архивите на репресивните органи на комунистическия режим".

По указание на премиера те трябва да бъдат приети до 8-9 май тази година.

В Украйна се гледа и дело за забрана на Комунистическата партия.

Министерството на правосъдието внесе съответен иск в Киевския окръжен административен съд на 8 юли миналата година. Първото заседание на съда беше на 24 юли, след което няколкократно беше отлагано.