Върховната Рада одобри закона „За основите на държавната регионална политика" в началото на февруари, съобщава РИА „Новости", цитирана от КРОСС.

Подписаният от Порошенко закон определя правните, икономическите, социалните, екологичните, хуманитарни и организационни основи на държавната регионална политика, като част от вътрешната политика на Украйна.

Създава се правна рамка за осъществяване на нова регионална политика, която трябва да обхване значително по-голям кръг от въпроси, отколкото просто подкрепа за развитието на регионите.

Законът изброява няколко принципа на регионалната политика, включително и:

субсидиарност - децентрализация на пълномощията и прехвърлянето им на по-ниско ниво, където могат да бъдат реализирани най-ефективно;

и етнокултурно развитие - възраждане на етническото самосъзнание и запазването на духовната и материалната култура на етническите групи, насърчаване на тяхната етническа, културна, езикова и религиозна самобитност.

Предполага се, че украинското правителство и регионите ще разработват седемгодишни планове за регионално развитие.

Документът съдържа:

определение на целите, принципите и приоритетите на регионалната политика, държавната стратегия за регионално развитие;

правомощията на субектите на държавната регионална политика;

и определя принципите на финансово обезпечение и мониторинг на изпълнението на регионалната политика.

Според сайта на украинския президент, необходимостта от приемане на закона е наложена от дневния ред на асоциирането на Украйна към Европейския съюз.