Комисията в Народното събрание одобри следния текст:

"Който с цел да набави за себе си или другиго имотна облага или да причини вреда другиму разпространява неверни сведения за финансовото състояние на банката или на финансовата институция и от това могат да настъпят значителни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 3 години".

Ако от това пък е получена и имотна облага, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години.

На първо четене миналата седмица депутатите гласуваха, че който разпространява заблуждаваща или невярна информация, или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 години.

Предложено бе, когато с тази дейност са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 до 10 000 лева.

Спорният текст в НК относно банките разбуни духовете сред обществото миналата седмица. Той бе предложен от шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев по настояване на БНБ след катаклизмите в КТБ и ПИБ. Мнозина тогава заподозряха, че текстовете ще бъдат използвани за цензура. Срещу тях се противопоставиха от БСП, а депутатите от ГЕРБ ги подкрепиха.

Последва извинение от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обеща те да бъдат променени между двете четения.

Одобреният на второ четене текст, с изключение на наказанията, беше предложен от Янаки Стоилов и група народни представители.

Председателят на правната комисия Четин Казак отбеляза значителните разлики и подчерта, че така отпадат всички основания за критики и опасения от прекалено широко тълкуване или прекалено широко възможно прилагане на този нов наказателен състав.

В текста, приет на второ четене от правната комисия, се предвижда и наказателна отговорност за длъжностно лице. Така за длъжностно лице, което не представи информация или предоставя невярна такава и са настъпили значителни вредни последици или е получена значителна имотна облага наказанието стига от 7 до 10 години. По-висока е и глобата - от 20 000 до 50 000 лева.

Заседанието на комисията се състоя в отсъствието на депутатите от ГЕРБ.