Една от ключовите промени е за съдийското самоуправление. Отпадна предложението за кадрови бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет.

Според правосъдния министър Екатерина Захариева прилагането на текстовете ще бъде успешно и ще има видими резултати за магистратите и гражданите, предаде БНТ.

Депутатите разшириха правомощията на общите събрания на съдиите. Те ще могат да изслушват кандидатите за председател на съответния съд, да дават становища по законопроекти, да приемат вътрешни правила за работа.

Според опозицията това е пробив в организацията на съдебната власт.

"Пробив, който залага във функционирането на съдебната система мини, които не се знае къде и как могат да се задействат. Ще създадем нови невиждани досега конфликти, проблеми, партизиране, групиране във всеки един съд", каза Четин Казак от ДПС.

Данаил Кирилов, председател на Правната комисия в НС, му отговори: "Аз служих две години в българската армия като сапьор и мините не ме плашат, защото е важно да се знае тактиката за тяхното обезвреждане".

Според левицата съдийското самоуправление няма да сработи. "Това ще доведе наистина до по-голям хаос, до създаване на различни групички и лобита в самата система", заяви Филип Попов от БСП.

Правосъдният министър Екатерина Захариева смята, че критиките на опозицията са неоснователни.

"Фактът, че последните изследвания показват, че съдиите подкрепят съдийското самоуправление, това са отговорни хора и в никакъв случай не съм съгласна с критиките, че общите събрания се превръщат в кадровия орган", каза Захариева.

По думите ѝ, няма лошо те да могат да изслушват кандидатите за председател, за заместници, и в момента това дори се прави в някои от съдилищата, така че в никакъв случай не се изземват правомощията на ВСС, който си е кадровият орган.

"Този законопроект ще помогне добрите съдии и прокурори да имат добър старт в кариерното развитие. След приключване на мандата им, членовете на ВСС ще се връщат на същите позиции, които са заемали преди това", добави министър Захариева.

Беше отхвърлена идеята на Патриотичния фронт и левицата те да заемат по-високи длъжности. Парламентът отхвърли и идеята да има независим заместник-главен прокурор по корупцията.

Гласуването на закона продължава и утре.