Парламентът прие на първо четене законопроекта на БСП за промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Предложението бе подкрепено със 119 гласа „за“, 0 „против“ и 1 „въздържал се“.

Депутатите от БСП не бяха в пленарната зала, тъй като по-рано групата обяви, че няма да участва в заседанието в знак на протест срещу отстраняването на Корнелия Нинова от пленарната зала.

Главчев изгони Нинова заради Борисов. БСП напусна >>

По-рано Кристиан Вигенин от БСП обясни, че предлага този проект за промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол да влезе в дневния ред за тази седмица с аргументите, че е била декларирана принципна подкрепа за него на заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм преди няколко месеца, но разглеждането е било отложено на основание, че правителството подготвя почти идентични текстове и след като те бъдат внесени двата законопроекта, ще бъдат гледани заедно.

„Оттогава минаха месеци, а все още не виждаме проект на правителството. Още повече време мина от 10 май, когато на първото заседание на това правителство беше обявено намерението на премиера Бойко Борисов, подкрепено от бившия приватизатор номер 1, сега министър на икономиката Емил Караниколов. За да стане ясно, представете си сладкарница, която има на витрината една хубава торта, на нея пише „не се продава“, но влиза клиент и казва „дайте ми няколко черешки от тази торта“. Човекът зад щанда казва, че има забрана тортата да се продава, но нищо не пише за обособените части. Затова аз ви давам черешките“, коментира Вигенин.

По думите му текстовете, които искат да бъдат приети са свързани с това, че „на тези торти не се продават и черешките“.

Сутринта пред Нова телевизия Корнелия Нинова определи приемането на днешния закон като тест за ГЕРБ, дали са искрени в желанието им за ревизия на приватизацията.

Повод за промените в закона бе продажбата на дипломатическия клуб "Бояна"  за 8 млн. лв. Той бе обособена част от забраненото за продажба дружество АДИС, което стопанисва дипломатическите имоти.

Мотивите на вносителите на проекта от БСП

Налице са ограничения за приватизация на някои структуроопределящи за икономиката на страната дружества, като е създаден специален ред на публичност и допълнителен обществен контрол. Последното се осъществява, като дружествата са включени в специален списък към Закона и за разпоредителни сделки с дружества, включени в този списък, включително и за техните обособени части, се изисква решение на Народното събрание, взето по предложение на Министерския съвет .

Според вносителите „порочното и превратно тълкуване“ на Закона от представители на изпълнителния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, че едва ли не тя свободно и без санкция на НС, може да се разпорежда с т .нар. „обособени части“ от дружествата, включени в забранителния списък, е довело до сключване на сделки за приватизация при очевидно нарушаване на волята на законодателя.