Според вносителите с този закон ще се създаде възможност за попълване на масата на несъстоятелност при фалит на банка, както и да се противодейства на схеми за вторично разграбване на банката в несъстоятелност.

От БСП не подкрепиха законопроекта. Според тях с него се прехвърлят проблемите от болната на здравата глава.

„Нямаме никакви основания да подкрепим направените промени", каза Тодор Байчев от БСП.

В реплика Хамид Хамид от ДПС, който е сред вносителите на законопроекта, заяви, че предложените промени са изцяло в обществен интерес и призова народните представители внимателно да се запознаят с него.

„Не знам от какви лични интереси вчера и днес толкова яростно защитавате едни и същи тези, като са на един крадец, който се крие в Белград", посочи Хамид.

Според приетите текстове се въвежда ограничение на правомощията на синдика, според което временният синдик и синдикът нямат право до датата на откриване на процедурата по осребряване имуществото на банката, да заличават учредени от длъжници обезпечения. Изключение са случаите, при които вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане.

Създаде се и нов текст по отношение на недействителност на сделки, извършени от трети лица. Според новите разпоредби недействителна по отношение на банката и на кредиторите на несъстоятелността е всяка сделка, при която вземане с произход от банката е прехвърлено на трето лице, независимо от броя на прехвърлянията, ако в резултат на тази сделка в патримониума на лицето, разпоредило се с вземането, не е постъпило в разумен срок имущество - парични средства или актив, различен от вземане за цена по сделка, съразмерно на прехвърленото вземане.

В случай, че сделката бъде обявена от съда за недействителна, третото лице губи качеството си на кредитор спрямо други лица, ако вземането му се основава на придобити в резултат на тази сделка права.

По искане на банката или на кредиторите по несъстоятелността се спират всички висящи съдебни, съдебно-изпълнителни производства и/или производства по несъстоятелност, с предмет вземането на третото лице, до влизане в сила на съдебното решение.

Синдикът, временният синдик или фондът могат да предявяват искове пред съда по несъстоятелността за обявяване на недействителността на сделка или на поредица от сделки в 5-годишен срок от откриването на производството по несъстоятелност за банката.