Депутатите гласуваха на второ четене Закон за изпълнение на Конвенцията за касетъчните боеприпаси и Конвенцията за забраната на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване, предаде БТА.

Забранява се извършването на всякакви дейности с касетъчни боеприпаси, противопехотни мини и касетъчни елементи с експлозивно действие, с изключение на разрешените съгласно двете конвенции, записаха депутатите.

Съгласно тях се разрешават "притежаването, транспортирането, вноса или износа на касетъчни боеприпаси и противопехотни мини от Въоръжените сили на България и други държавни органи само с цел разработка и обучение по техники за откриване, прочистване, разминиране или унищожаване на касетъчни боеприпаси, касетъчни елементи с експлозивно действие и противопехотни мини, или за разработка на мерки за противодействие" .

Разрешават се също транспортирането, вноса или износа на касетъчни боеприпаси и противопехотни мини с цел унищожаване, както и самото им унищожаване.

Това предизвика дискусия в пленарна зала. Димитър Байрактаров от ПФ предложи да отпадне думата "внос". Той постави въпроса какво налага да се внасят стари боеприпаси. Да превръщаме България във взривно депо, да създаваме мишени за терористични актове е антинационално, заяви той.

Според него с разрешаването за внос се заобикаля решението на правителството за забрана на вноса на боеприпаси. Той отбеляза още, че няма нито един задължителен текст в двете конвенции, които да ни задължават да извършваме внос на стари боеприпаси.

Валентин Радев от ГЕРБ заяви, че конвенциите, които са транспонирани директно, не налагат забрана дали да има внос. Няма нужда сами да си правим ограничения, коментира той и допълни, че има други механизми, които позволяват да си прави такова ограничение. МС е наложил мораториум от март върху вноса на стари боеприпаси за утилизация, припомни той и допълни, че нищо не пречи на всяко правителство да прави същото, ако смята за нужно.

Парламентът гласува още, че в МО се създава Централен регистър на жертвите на касетъчни боеприпаси и противопехотни мини. Според приетите текстове жертви са всички загинали, починали или понесли физически или психологически травми, икономически загуби или упражняването на правата им е било сериозно затруднено, както и родителите, децата и съпрузите на тези хора.

Ако жертвите на касетъчни боеприпаси и противопехотни мини не могат сами или с помощта на своите близки да задоволяват основните си жизнени потребности, имат право на социално подпомагане.