Приетият от парламента закон определя и случаите, при които прилагането на сила е абсолютно необходимо, предаде БТА:

- при нападения срещу охранявано лице или служител на НСО при, по повод и във връзка с изпълнение на функциите му по този закон;

- при противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане;

- при задържане на застрашаващо сигурността лице, което не се подчинява на разпореждане или оказва съпротива на служител от НСО при, по повод и във връзка с изпълнение на функциите му по този закон.

Забранява се използването на физическа сила, помощни средства, специални техники и похвати по отношение на видимо малолетни лица и бременни жени, записаха в Закона депутатите.

Те уточниха, че забраната не се прилага в случаите на масови безредици срещу охранявано лице, когато са изчерпани всички други средства.

Ползването на оръжие

Служителите на НСО ползват оръжие само при въоръжено нападение или заплаха с оръжие, насочени срещу охранявани лица и обекти;

- за предотвратяване на отвличане или за преустановяване на незаконно лишаване от свобода на охранявано лице;

- при пресичане на терористични или други общоопасни деяния с възможни тежки последици;

след предупреждение при задържане на лице, когато то оказва въоръжена съпротива;

- за спиране на транспортно средство чрез неговото повреждане, когато водачът му създава реална заплаха за безопасността на охраняваните лица или обекти или възниква опасност за живота и здравето на хора.

Задържане

Служителите на НСО имат право и да задържат граждани при определени условия. При задържане те незабавно уведомяват компетентните полицейски органи. До пристигане на полицейските органи на задържаното лице временно се ограничава единствено правото на свободно предвижване.

Парламентът реши на офицерите и сержантите от НСО да се изплаща сума за пътни разходи за отиване и връщане от платен годишен отпуск на територията на страната - за тях и за членовете на семействата им, както и да се покриват част от разходите за отдих и възстановяване на служителите и членовете на техните семейства, като това е за сметка на средствата за социално-битово и културно обслужване по бюджета на НСО по ред, определен от началника й.