Законопроектът е внесен от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, предаде БНР.

"Става въпрос за чл. 50, който касае прихващанията. Целта му е да защити обществения интерес, публичните средства, които ще се инвестират в КТБ, да защити всички вложители"
, заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от "Фокус".

Квесторите на КТБ са получили уведомления за около 1 млрд. 170 млн. лева цесии, от които около 800 млн. лева имат заявка за извършване на прихващанията, каза тя.

Стоянова обясни, че извършването на продажба на влогове с цел след това погасяване на част от кредит в банката ощетява останалите вложители и Фондът за гарантиране на влоговете, който ще влезе като кредитор в банката след изплащането на гарантираните депозити.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ще бъдат отменени всички прихващания в КТБ. Експерти обаче коментираха, че извършените цесии и прихващания в банката са законни и не могат да бъдат отменени, особено със задна дата. Изключение прави разделянето на депозитите, така че да влязат до 100 хил. евро. По думите на проф. Огнян Герджиков подобни сделки заобикалят закона и затова са нищожни.

Забраната на прихващанията обаче ще бъде валидна, само ако се стигне до несъстоятелност на банката.
Тогава синдикът ще може да оспори всички сделки, извършени след обявяването на КТБ в неплатежоспособност.

Вчера стана ясно, че мажоритарният собственик на КТБ "Бромак" е блокирал делото за несъстоятелност на банката. Компанията е обжалвала пред съда отнемането на лиценза на КТБ.

Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че в случай, че съдът обяви КТБ в несъстоятелност, той трябва да определи още един много важен юридически факт – началната дата на неплатежоспособността.

Напоследък се извършват изключително много цесии - продажба на влогове. Обикновено това се извършва от негарантирани вложители, които имат влогове над 196 000 лева, които са гарантирани, и които се продават обикновено на фирми, които пък от своя страна имат кредити в КТБ с цел след това да бъде извършено прихващане.
Това означава, че въпросните кредитополучатели няма да погасят реално с пари кредитите си. Техните пари няма да влязат в масата на състоятелността и по този начин ще се ощети както Фонда за гарантиране на влоговете, така и останалите негарантирани вложители, коментира Менда Стоянова.

Тя обясни, че с промени в Закона за държавния бюджет за тази година ще бъдат забранени т.нар. раздробявания на депозити, при които вложители със суми над гарантираните по закон продават част от депозитите си и по този начин влизат в лимита на гарантираните 196 000 лева.

Стоянова за пореден път призова за оставката на управителя на БНБ Иван Искров по морални съображения, но не потвърди да му е предлаган друг пост.

"Нямам информация дали господин Искров ще започне работа в Черноморската банка, така че не мога да потвърдя"
, заяви Менда Стоянова.

Герджиков: Казусът с КТБ е "висшата математика на правото"

Няма никакво съмнение, че цесиите са законни, категоричен е юристът проф. Огнян Герджиков.

Цесия е един вложител да продаде на друг своето вземане, обясни за БТА проф. Герджиков. Така цесионерите стават носители на вземането.

Въпросът е обаче дали с това вземане може да се направи прихващане на дължим кредит.

Ако цесионерът е в същото време и кредитор, той става едновременно и кредитор, и длъжник на банката и може да направи прихващане, обясни още юристът.

По закон прихващане може да се направи, ако активното вземане е изискуемо, затова е важно дали актът на специален надзор предвижда, че задълженията на банката са замразени.

Всички задължения на банката ще станат изискуеми от момента на обявяване на несъстоятелността, добави Герджиков.
Той добави, че казусът с КТБ е "висшата математика на правото" и че трудно би могло да се измисли нещо по-сложно.