Според текстове от закона управлението при кризи се осъществява от Министерския съвет чрез Националната система за управление при кризи. Положение на криза се обявява и отменя с решение на правителството, посочват приетите текстове, предаде БТА.

В закона беше записано, че Народното събрание осъществява контрол върху дейността на Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/, Държавна агенция "Разузнаване", служба "Военна информация" и Националната служба за охрана /НСО/ чрез своя постоянна комисия.

Чрез своя постоянна комисия НС ще осъществява наблюдение и контрол върху дейността по управлението и разходването на средствата, предоставени на службите.

Законът ще влезе в сила от 1 ноември 2015 г.

Съветът по сигурността

В закона съществено внимание е отделено на Съвета по сигурността, който е определен като консултативен и координационен орган към Министерски съвет с основна задача да подпомага правителството при осъществяване непосредствено управление на системата за защита на националната сигурност, предаде БГНЕС.

Председател на Съвета по сигурността е премиерът, а членове ще бъдат някои от министрите, началникът на отбраната, главният секретар на МВР и ръководителите на служби от системата за защита на националната сигурност.

Членове на съвета да бъдат двама представители на администрацията на президента. Самият държавен глава ще може да присъства винаги и лично на заседанията.

Кой има право на охрана по Закона за НСО

НС гласува кой има право на охрана по Закона за НСО, предаде Агенция "Фокус". Това са президентът, председателят на НС, премиерът, вицепрезидентът, председателят и членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на НС, министрите, тримата големи в съдебната власт, омбудсманът, кметът на столицата, както и чуждестранни гости с ранг, съответстващ на ранга на лицата по т.1 – 11.

По време на мандата си лицата не могат да се откажат от охрана и се съобразяват с указанията за безопасност, дадени от НСО.

При положение на война, при военно или други извънредно положение охрана ще се предоставя само на президента и вицепрезидента, на членовете на Върховното главно командване и на председателя на НС.