Парламентът прие максималният срок на концесия за ползване да не може да бъде по-дълъг от 25 години, освен ако със специален закон не е предвиден друг срок. Когато определеният максимален срок за концесия за строителство или за услуги е 35 години или по-дълъг, определянето на концесионер ще може да се открие след решение на Народното събрание.

В писмото на новата дясна формация, създадена от лидера на ДСБ Радан Кънев,
се казва:

"Уважаеми г-н Радев, Конституцията Ви дава право да налагате вето върху закони, които не защитават обществения интерес. Знаков ще бъде първият път, когато упражните това свое правомощие. В последните дни на 43-то Народно събрание „тематично“ мнозинство, ударно и на тъмно, прие нов Закон за концесиите. Мнозинството не чу нашите критики и изостави истинските проблеми на хората, за да приеме докрай този закон. С цената на извънредно заседание и подменен дневен ред, Народното събрание наложи този изключително спорен закон. Прие го без обществено обсъждане".

От "Нова Република" подчертават, че новият Закон за концесиите е приет в услуга на тесни корпоративни интереси, като целта е да се „бетонират” за десетки години напред договори за почистване на големите градове с „правилните” фирми.

От дясната формация обръщат специално внимание на президента за "скандалното обстоятелство", че концесия по новия закон ще може да бъде сключена и за 100, че и за 1000 години напред, при „подходяща” икономическа обосновка. Според тях причината е, че не беше прието предложението им за залагане на ограничение за максималния концесионен срок.

"При липса на реакция от Ваша страна и не налагане на вето, очакваме десетки, ако не и стотици договори да бъдат подписани от държавата и общините. Те очевидно няма да бъдат в интерес на българските граждани и това може да стане още преди избирането на следващия парламент. Очакваме да наложите вето на този корупционен закон. Не ставайте солидарно отговорен с всеки бъдещ дългосрочен договор, подписан във вреда на българските домакинства".

По-рано днес от КТ „Подкрепа“ също поискаха от Румен Радев да наложи вето върху Закона за концесиите.