В подкрепа на законопроекта гласуваха от ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС, "БСП за България" бяха "против", един депутат от "Воля" беше "за", а останалите от групата - "против".

От левицата поискаха най-дългия възможен срок от три седмици за предложения между първо и второ четене и от ГЕРБ ги подкрепиха.

В отговор на съмненията на опозицията за евентуално вето върху закона, от ГЕРБ поканиха правните експерти на Президентството да участват във всички форми на обсъждане на разпоредбите.

Президентът Румен Радев вече наложи вето върху този закон, когато той пре приет от предишното НС. Тогава от ГЕРБ предупредиха, че от ЕК могат да ни наложат санкции, ако нямаме действащ Закон за концесиите, съобразен с правилата на ЕС.

Законопроектът предлага две основни форми на концесии - публично-частно партньорство и концесия за ползване. С него се предлагат и три вида процедури - открита процедура, състезателна процедура с договаряне и състезателен диалог. Директивата за концесиите въвежда праг от 5 225 000 евро, като концесиите, които са над този праг, са дефинирани като концесии с трансграничен интерес.

Проектът на закон предвижда концесиите да се възлагат от министрите и кметовете на общини, като Министерският съвет и общинските съвети запазват правомощията си да одобряват предварително определени решения. С цел гарантиране на обществения интерес се въвежда допълнителна гаранция - санкция от Народното събрание, когато определеният от концедента максимален срок е 35 години или по-дълъг.

По отношение на общинските концесии, когато максималният срок е 20 години или по-дълъг, се предлага одобряването да стане с мнозинство две трети от общия брой от общинските съветници, а когато срокът е 35 години или по-дълъг, освен решение от общинския съвет е необходимо и решение от Народното събрание.

От левицата остро разкритикуваха приетия на първо четене закон.

ГЕРБ отново се опитват да наложат стария закон за концесиите, лъжейки, че е нов”, заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България” Георги Свиленски. Той подчерта, че вносителите са признали, че това е същият законопроект, който е обсъждан 6 месеца в обществото и 6 месеца в Министерски съвет, а преди това и няколко месеца по комисии. „С това беше обяснено бързото приемане за 6-7 дни“, каза той.

Депутатът припомни, че концесията за летище „София“ е била една от най-скандалните и порочни.

С предложения законопроект за концесиите се цели не прозрачност и публичност, а лобизъм и корпоративни интереси, заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България” Атанас Костадинов. Той поясни, че не се цели децентрализация на местната власт, а феодализация, не се гарантира националния интерес, а глобална приватизация, не се планира стратегия за конкурентни предимства и растеж, а път към колониален слугинаж.

„Представеният законопроект създава обоснована възможност за разделяне на концесии, не се определят нито минимални, нито максимални условия за професионални или технически възможности, като условия за участие в концесия. Не се създават ясни правила при какви условия да бъдат възлагани концесии”, аргументира се той.

Законопроектът за концесиите е работещ, който ще даде възможност на частния сектор да инвестира в публична инфраструктура, защити проекта народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев.

Той припомни на БСП концесионни договори, сключени през тяхното управление.

„Точно вие, колеги от ляво, дадохте на концесия 1/3 от Черно море на една фирма, свързана с Красимир Георгиев, „Фронтиер” с 5 хил. лева капитал срещу 200 хил. евро бонус. Помните ли го това? Впоследствие, процедурата, която ние проведохме за блок „Хан Аспарух”, привлякохме Total, OMV и Repsol с 80 млн. евро без ДДС бонус. Разликата между 200 хил. евро и 80 млн. евро е 400 пъти”, заяви Добрев.

„Помните ли, че миналото Народно събрание имахме временна комисия, която беше за установяването на фактите и обстоятелствата около мината в Бобов дол. Какво се оказа там? Държавата, с решение МС, въпреки отрицателните становища, е прехвърлила права на една частна фирма и то безвъзмездно. Няколко месеца след прехвърлянето на тези права, частната фирма ги продава на друга фирма за 35 млн. евро”, допълни още той.

По думите му проблемът на опозицията с предлагания законопроект не е свързан с евентуалния риск от злоупотреба, а с това, че той създава правила.

„С него тези примери, които ви дадох, не могат да се случат”, обясни Добрев.