Концесионер на запазена концесия може да бъде само икономически оператор при условие, че най-малко 30 на сто от неговите работници и служители са хора с увреждания или хора в неравностойно положение.

Това записаха депутатите с приети на второ четене текстове от Закона за концесиите, предложен от Министерския съвет.

Предвижда се публичните органи да избират дали да възлагат строителство или услуги чрез обществена поръчка или чрез концесия в зависимост от разполагаемите финансови средства и възможностите за прехвърляне на оперативния риск на икономически оператор.

Когато се възлага строителство и/или услуги, без да се прехвърля оперативният риск на икономическия оператор, възлагането се извършва по реда на Закона за обществените поръчки.

Определянето на стойността на концесията не може да има за цел да обоснове прилагане на по-облекчен ред за възлагане или неспазване на принципите в закона, а процедурата за определяне на концесионер не може да се проведе по начин, който да даде необосновано предимство или да постави в по-неблагоприятно положение определени икономически оператори или определено строителство или услуги.

Концесията се възлага за определен срок от един или повече публични органи на един или повече икономически оператори с дългосрочен възмезден договор. Министерският съвет определя държавната политика за концесиите, като одобрява Национална стратегия за развитие на концесиите и план за действие.

Концесия за строителство и концесия за услуги, чиято стойност е по-голяма или равна на левовата равностойност на 5 225 000 евро, определена с Регламент на Европейската комисия, са концесии с трансграничен интерес.

Според органа, който ги възлага, концесиите са държавни или общински