С 11 гласа "за” и 3 "въздържал се” и парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека прие на първо четене Законопроекта за носене на облекло, прикриващо или скриващо лицето, съобщи "Фокус".

По време на дискусията Красимир Велчев от ГЕРБ специално отбеляза, че предложените текстове са добри, защото могат да се използват и срещу футболните ултраси.

Законът ще преследва всеки, който по някаква причина на публично място е скрил изцяло или част от главата или лицето си, "включително устата, очите, косата и ушите, независимо от наименованието на съответната дреха или покривало".

По време на заседанието на правната комисия беше подчертано, че Законопроектът всъщност цели основно да противодейства на членовете на футболни агитки, които маскират лицата си, за да хулиганстват. Той ще помогне в много насоки - по време на футболни мачове, протести или други прояви.

МВР изрази принципна подкрепа към Законопроекта.
"По този начин би трябвало да въведем определени изисквания, които да дадат възможност за идентификация на лицата”, посочи зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, който присъстваше на обсъждането. Той припомни, че в действащото българско законодателство и в момента съществуват такива текстове, а като пример посочи Закона за българските лични документи и Правилника за неговото прилагане".

Не бурките са носители на радикалния ислям. Радикализацията не е при тези хора, които носят подобен тип облекло - това пък каза народният представител от „БСП лява България” Манол Генов. Той призова към повече разум, когато се обсъжда законопроект от такова естество.

"Много лесно слагаме равенство между облекло, радикален ислям и тероризъм. Прочетете и вижте колко жени-камикадзета са осъществили атентати в света. Даже и "Черните вдовици” в чеченския атентат не бяха с бурки”, допълни още той.

Генов акцентира върху необходимостта от задълбочен анализ на евентуалния ефект, който законът ще предизвика.

"Някои от мотивите, на мен лично, не ми дават основание много общо да възразявам срещу предложения закон", посочи депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев.

Той добави, че в решение на Европейския съд по правата на човека се посочва, че такъв тип закони не засягат правата и свободите на гражданите, ако са в пропорционален на изискването на обществото вариант.

На 20 април парламентарната група на Патриотичния фронт внесе Законопроект за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето. Предложението предвижда за носене на подобно облекло глоба в размер на 200 лева за първо нарушение, а за всяко следващо нарушение до 1500 лева.

Със текстовете на закона се предлагат и промени в Наказателния кодекс, които предвиждат наказание "лишаване от свобода” за срок от 3 години и глоба до 5 000 лева за тези, които чрез принуда или финансови стимули принудят някой да носи забранените от закона облекла.

По-рано днес стана ясно, че нова наредба за обществения ред в Сливен забранява носенето на облекло, закриващо лицето. Така Сливен става поредния град след Пазарджик и Стара Загора, въвел такава забрана.
Подобни предложения са внесени в Пловдив, Бургас, София, Благоевград и Шумен.