При гласуването 74 народни представители бяха "за", 70 - "против" и 19 се въздържаха.

С измененията се предлагаше производствата по компенсаторните мерки на площ, свързани със залесяване, агроекология и климат, биологично земеделие, Натура 2000, необлагодетелствани райони и хуманно отношение към животните да се извършват чрез Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК).

Предвиждаше се производствата по инвестиционните мерки и подмерки вече да се провеждат по реда и при условията на Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЗУСЕСИФ). Въвеждаше се и допълнителен предварителен подбор на проектните предложения по европейски програми, когато размерът на заявената финансова помощ на всички подадени проектни предложения надхвърля бюджета за съответния период на прием.

Подобен предварителен етап не е уреден в ЗУСЕСИФ, се посочва в доклада на ресорната парламентарна комисия.

Светла Бъчварова ("БСП за България") посочи, че на практика с измененията се изземват функции от Държавен фонд "Земеделие" и Министерството на земеделието ще преценява кои проекти да получат финансиране и кои не. Досега МЗ никога не се е намесвала в оперативната работа на Фонд "Земеделие", отбеляза тя.

Бъчварова предупреди, че тези промени ще забавят сериозно изпълнението на европейската програма, защото изискват нотификация от ЕК. От левицата се обявиха и против предварителния ранкинг на проектите.

Запрян Янков (ГЕРБ) обясни, че законопроектът ще бъде преработен между първо и второ четене.

Такова е и становището по измененията от вицепремиера Томислав Дончев с конкретни предложения за прецизиране на част от текстовете.

С гласуването си обаче парламентът отхвърли измененията още на първо четене.