Днес парламентът гласува на първо четене изменения в Закона за движение по пътищата, които вчера бяха отложени и това предизвика бурно недоволство от ГЕРБ.

Една от основните промени е за глобата, която се налага чрез електронен фиш след заснемане с камера на нарушението. Вече няма да е нужно фишът да бъде подписан от длъжностно лице и ще има срок за издаването му – три месеца. Фишът ще включва дата и точен час на извършване на нарушението, като ще се изписват дори секундите.

Електронните фишове вече ще бъдат връчвани не само за превишена скорост, но и за всички регистрирани от камерите нарушения - преминаване на червено неправилно изпреварване, паркиране на забранено място, шофиране в буслента и др.

В случай, че собственикът на автомобила не е шофирал колата по време на нарушението, той трябва да предостави декларация, в която да посочи данните на водача, използвал колата му. Ако такава няма, наказание ще има за собственика или на юридическото лице, когато автомобилът е фирмен.

С промените се въвеждат и глоби от 20 до 150 лева за собственици на коли, чиито аларми се включват без основателна причина и приличат на сигнали на автомобили със специален режим.

Вече ще има и изискване до месец от придобиването на нов автомобил, той да бъде регистриран в местната община. Сега се изисква до два месеца и да бъде предоставено копие от договора за покупко-продажба. За нарушение на новото правило глобата ще е 150 лв.

Вече ще се изисква и в общината да се регистрират купени в чужбина автомобили, дори ако остават с чуждестранни номера.

С промените депутатите отмениха и задължителния кръвен тест за шофьор, заловен да кара след употреба на алкохол. По желание на водача вече ще може да се признаят данните от дрегера.

По искане на физически и юридически лица вече ще могат да се извършват справки в МВР дали превозно средство се издирва и дали има наложени обезпечения за него. Това ще става след заплащане на такса. 

Поправките разширяват спектъра на забранените упойващи вещества. За забранено вече ще се счита и "всяко друго вещество, което има стимулиращо или депресивно въздействие, предизвиква халюцинации или нарушения на двигателната функция, мисловната дейност, поведението и възприятията".

Депутатите не приеха предложените от ГЕРБ за контрол на автосервизите, чрез вписването им в специален регистър.