Законът за адвокатурата бе приет с пълно единодушие в правната комисия на Народното събрание в сряда късно вечерта, съобщава в. "Сега".

Зад него застанаха 17 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ДПС и БСП с уговорката, че ще има промени между двете четения.

Според проектозакона само адвокати, а не счетоводители, юрисконсулти или куриери, ще имат право да носят и получават документи от НАП, НОИ, НСИ, Булстат, БНБ, Инспекцията по труда, общините и останалите административни служби, както и да внасят финансови отчети или други документи в търговския, имотния и други регистри.

За нарушение на тази разпоредба се предвижда глоба от 1000 до 5000 лв., която при рецидив се удвоява. Самите санкции ще се налагат от адвокатските колегии и ще влизат в техния бюджет, вместо да се внасят в държавната хазна.

Освен това всички граждани и органи ще бъдат задължени да донасят на колегиите кой подава например молба в НОИ без адвокат.

Адвокатите придобиват и право да удостоверяват подписите на частни документи и договори, които не подлежат на вписване, на пълномощни, както и да потвърждават верността на преписи и извлечения от книжа и документи.

Законопроектът, който е писан от Висшия адвокатски съвет и внесен от депутати адвокати, бе определен като откровено лобистки, тъй като засегнати от него са нотариуси, счетоводители, юрисконсулти, съдебни изпълнители, отбелязва в. "Сега".

Към недоволството им се присъединиха най-големите работодателски организации и синдикатите. Бурните реакции принудиха вносителите му - депутати от ГЕРБ, РБ, ДПС и ПФ, да го "замразят" за година.

Според мотивите на вносителите законът ще улесни фирмите, тъй като адвокатите са 13 хил. души, а примерно нотариусите само 700.
"Недейте да спекулирате, че искаме да монополизираме всички консултантски услуги", каза шефът на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова

Прокарването на проекта през правната комисия предизвика вчера острата реакция на Българската стопанска камара (БСК).

"Законопроектът ограничава конституционно гарантирани права, като правото на труд и свободна стопанска инициатива, засяга права на регулирани професии, създава условия за установяване на монопол върху определени дейности и нарушава права на търговците като потребители на адвокатски услуги", пише в писмото на БСК до председателя на парламента Цецка Цачева, шефовете на парламентарни групи, правната комисия на НС и медиите.

От БСК напомнят, че срещу проектозакона има над 30 отрицателни становища на НСТС, работодателски, синдикални и браншови организации, както и становище на Комисията за защита на конкуренцията, според което редица текстове в него нарушават правилата на свободното съревнование.

"Считаме за опасна тенденция политически решения да се приемат под влиянието на уличен натиск от една гилдия, без да се отчита балансът на интересите на всички професионални групи и обществото като цяло", пише в писмото.

От БСК призовават депутатите да не приемат на първо четене проектозакона в пленарната зала и предупреждават, че ако това се случи, "работодателите могат да премерят сили с адвокатите на полето на площадната демокрация".