Така депутатите окончателно забраниха носенето на бурки на публични места. След като възраженията им не бяха допуснати, от ДПС напуснаха залата и не участваха в гласуването.

Законопроектът, внесен от Патриотичния фронт, предвижда забраната да важи във всички официални институции и обекти на урбанизираната територия, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации.

Забраната за носенето на прикриващо лицето облекло няма да се прилага, ако се налага по здравословни причини, професионална необходимост или ако има временен характер, в рамките на спортно мероприятие или културни и други прояви.

Забраната няма да важи и за домовете на гражданите или официалните места за молитва на съответното вероизповедание.

За нарушение на тези разпоредби законът предвижда наказание „глоба” в размер на 200 лева за първо нарушение и 1500 лева за всяко следващо. Ако нарушителите са длъжностни лица обаче, глобата е в размер на 500 лв. за първо нарушение и 2000 лв. за всяко следващо.

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на ДПС законопроектът да отпадне от дневния ред.

От трибуната депутатът Джейхан Ибрямов заяви, цитиран от "Фокус":

Този закон, колеги, уязвява сигурността. Дава повод на реваншистки, радикални и нездрави сили да търсят назидание и мъст. Всички сме запознати със закона от физиката, че всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие. Това е поредното решение и закон, под ултимативния натиск на ултранационалисти и в този смисъл, може би своеобразен предизборен пазарлък”.

Обратно предложение направи съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов, който заяви, че има радикализъм и този закон е опит да се спре разделянето на обществото и неговото противопоставяне на религиозна основа.

"Бурката е по-скоро униформа, отколкото религиозен символ. Ако нямаше подобни ексцесии в Европа, ако нямаше подобни ексцесии в Пазарджик, подобен закон едва ли щеше да се роди”, допълни лидерът на ВМРО.

По време на обсъжданията ДПС продължи да атакува проекта.

"Насаждано внушение е, че „Законът за бурките” касае националната сигурност. Абсолютното съм убеден, че в определени периоди и на определени места лицето трябва да бъде открито, но това не бива да се прави със закон”, каза Йордан Цонев.

По думите му, "като християнски теолог", този законопроект не може да се казва - за носенето на облекло, прикриващото или скриващо лицето, защото определени части на облеклото изразяват определени религиозни норми, а в християнството носенето на забрадка също е една от тях.

Депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих обаче даде за пример видеоклип, в който бойци на "Ислямска държава" се обличат с бурки, за да могат чрез наложеното правило жените да не се проверяват, да се оттеглят безпрепятствено от загубените градове.

Предлаганото наименование на закона обаче беше прието от мнозинството и парламентарната група на ДПС напусна пленарната зала. Към това призова своите колеги лидерът Мустафа Карадайъ в отрицателен вот:
 
Нашата роля е да бъдем национално отговорна партия. „Законът за бурките“ и подобни закони не допринасят за националната сигурност на страната, а вредят. Въпросът не е кой, а как се носи отговорността, ако се случат действия, предизвикани от такива закони, които надявам се, никой от присъстващите в тази зала не иска да се случват".
 
По думите му, както радикални, ксенофобски настроени хора предлагат този закон, така по същия начин външни радикални, фундаменталистки, настроени ксенофоби могат да кажат - видите ли, в България мюсюлманите са потиснати и то под действието на закон.
 
По-късно, в рамките на пленарното заседание, ще се проведе и редовният парламентарен контрол, в който ще участват петима министри - вицепремиерите Меглена Кунева и Томислав Дончев, както и Даниел Митов, Николай Ненчев и Владислав Горанов.