Този законопроект се отнася за над 100 хиляди души, не само работещи като миньори, но и в металургията, транспорта и в други сфери, при които хората работят при трудни и опасни за живота им условия, обясни пред журналисти Мая Манолова, цитирана от БТА.

Вчера от БСП внесоха законопроект за отмяна на плоския данък и заменянето му с прогресивна скала.

"Ако няма промени в законодателството, от 1 януари една част от тези хора няма да могат да се пенсионират, а друга част ще получават пенсии в непълен размер, заради недостатъчното събрани средства в професионалните пенсионни фондове", добави Манолова.

Червената депутатка посочи, че се надяват измененията да бъдат взети предвид при приемането на бюджета за Държавното обществено осигуряване и на националния бюджет за идната година. По думите ѝ този законопроект ще струва на бюджета 21 млн. лева.

Преди дни служебното правителство представи идеите си за пенсионна реформа. Те включват плавно увеличаване възрастта за пенсиониране на работниците от първа и втора категория с по 6 месеца на година.

Манолова посочи, че са готови след сформирането на правителство и заедно със социалните партньори да участват в разговорите за пенсионна реформа. От левицата са за това възрастта за пенсиониране да се обвърже с продължителността на живота в България.

БСП са готови тези дни да внесат и други два законопроекта - единият за замразяване на възрастта за пенсиониране през следващата година и другият - за гъвкави условия при пенсиониране. По думите на Манолова вторият законопроект ще даде възможност на хората, на които не им достигат две години стаж или възраст, да се пенсионират предсрочно.