Камарата на общините на британския парламент гласува исторически законопроект, който ще позволи на британското правителство да активира член 50 от Лисабонския договор и с това да започне процедурата по излизане от Европейския съюз, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

С това одобрение на второ четене от долната камара текстът отива за разглеждане в Камарата на лордовете (горната камара), която би трябвало да го одобри веднага, с което да се предостави възможност на министър-председателката Тереза Мей да започне "развода" с ЕС.

Депутатите отхвърлиха с 335 срещу 287 гласа първата поправка, внесена по-рано този месец от Камарата на лордовете, чиято цел бе да защити правата на трите милиона европейски граждани, живеещи на острова.

Те направиха същото и с другата поправка, която предвиждаше британският парламент да има последната дума по окончателното споразумение, което ще бъде договорено с Брюксел. Срещу тази мярка гласуваха 331 депутати, а 286 я подкрепиха.

Членовете на горната камара сега трябва да решат дали да приемат волята на депутатите, или да се противопоставят, като във втория случай ще забавят приемането на закона. Ако отстъпят, законопроектът ще бъде одобрен незабавно, отбеляза Асошиейтед прес.