Промените са изготвени и внесени от парламентарната група на Реформаторския блок, като получиха пълна подкрепа от всички парламентарни групи и бяха приети със 142 гласа "за", 0 против и 1 въздържал се от БСП, предаде БГНЕС.

Със създаването на тази разпоредба, митническата администрация ще оптимизира наблюдението на движението на енергийни продукти в данъчните складове, част от които са нефтопроводи и нефтопродуктопроводи, посочват в своите мотиви вносителите.

Точният текст на поправката гласи, че средства за измерване и контрол ще се използват и в местата за въвеждане или извеждане на енергийни продукти от нефтопровода или нефтопродуктопровода, част от данъчния склад, към и от местата за производство и складиране, в случаите когато данъчния склад е разположен на територията на повече от едно митническо учреждение.

Спецификата на такива данъчни складове обуславя необходимостта от въвеждане на изисквания към средствата за измерване и контрол, пишат депутатите от Реформаторския блок. Те обясняват, че целта на разпоредбата е ефективен и своевременен контрол на дейността на данъчния склад и пълен контрол върху акцизните стоки и начисляването на дължимия акциз. С прилагането на разпоредбата ще се даде точна и ясна информация на контролните органи за движението и складирането на акцизните стоки, посочват те.

Разпоредбата ще доведе до реално отчитане на количеството акцизни стоки при определени показатели, като мярка и начин за определяне размера на дължимия акциз, вярват вносителите. Според тях измервателните уреди минимизират човешкия фактор при отчитането на количествата стоки, подлежащи на облагане с акциз.

"Стриктното изпълнение на изискванията, заложени в разпоредбата, гарантират осветляване на сивия сектор в областта на акцизните продукти, равнопоставеност на всички икономически субекти, опериращи с акцизни стоки, и не на последно място гарантиране на събираемостта на дължимия акциз", завършват мотивите на поправката.

"По време на мандата на ГЕРБ с наша подкрепа бяха монтирани измервателни уреди вътре в акцизния склад", припомни по време на кратките дебати Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Той посочи, че по време на мандата на Пламен Орешарски тези уреди са били демонтирани от складовете. Тогавашното финансово министерство стига до извода, че тази информация е трудна за обработка и заради това премахва измервателните уреди в склада, припомни Димитров, но бе категоричен, че ако искаме да направим системни мерки и да има по-голяма събираемост на приходите, в складовете на всички големи производители на акцизни стоки, трябва да има измервателни уреди.