Това пише руският историк Николай Над, автор на книгите "Как убиха Сталин" и "Сталин и Христос". Според неговата конспиративна теория, съветският вожд е бил отровен, а организатор на убийството е Лаврентий Берия.

"Берия е имал връзки с прозападни грузински емигранти по време на Втората световна война, когато хитлеристите са били в настъпление и победата им е изглеждала сигурна. В началото на 50-те години на миналия век Сталин е разбрал това и за да се спаси, Бе3рия организира убийството му", смята историкът.

Според него, съучастници на Берия са били всички най-близки хора от обкръжението на Сталин - Маленков, Хрушчов, Булганин. Причината - Сталин е взел решение да се оттегли от поста си на премиер и да постави на това място Пантелеймон Пономаренко. Тогава Пономаренко е 50-годишен, известен е като партизанин в Белорусия по време на Втората световна война.

"Поставянето на този човек начело на правителството е означавало край на кариерата на старата гвардия. Това няма как да не ги е разтревожило и особено Хрушчов. Записки на лекаря, който е преглеждал Сталин потвърждават хипотезата за отравяне. Там се говори за повишена температура, болки в главата, трудно дишане-все симптоми на приета отрова.

Консилиум от лекари е изследвал кръвта на вече мъртвия вожд и е открил увеличение на белите кръвни телца до 17 000 при норма 7000", смята Над. Според него, става дума за органична отрова, получена вероятно от паяци или змии. Точно Берия като шеф на НКВД е имал под ръка токсикологична лаборатория, където са разработвани специални отрови за убийство на хора.

"Самата отрова е поставена в бутилка с минерална вода, намерена в стаята на Сталин. Там е имало три такива бутилки, но след смъртта му е решено вещите му да бъдат предадени в негов музей и тогава там са закарани само две бутилки. къде е отишла третата, никой не знае. А от описанията е ясно ,че до леглото му е имало отворена бутилка с минерална вода, явно, той е пил от нея", разказва историкът.

Той смята, че още на 3 март, два дни преди смъртта на Сталин, Маленков, Берия, Хрушчов и още няколко от първите хора в държавата са се събрали и са разпределили постовете в правителството и партията. А на 5 март, когато все още Сталин е бил жив, но в кома, е проведено първото заседание на ЦК и Маленков е бил определен за премиер, а Берия става негов първи заместник. А Хрушчов оглавява партията.

"Медицинската сестра, която е дала на Сталин последните лекарства в живота му, е изчезнала загадъчно след смъртта му. Тя му поставила и последната инжекция, от която той е починал. След това е била забелязана да плаче и изчезва, вероятно ликвидирана от хората на Берия", твърди историкът.

Според него, посоченият за приемник от Сталин Пономаренко е бил отстранен от ръководството на страната и е бил изпратен посланик в Полша, а после - в Индия и МАГАТЕ. Над цитира и Михаил Полторанин, бивш вицепремиер на Русия, който е участвал в разсекретяването на документи от съветските архиви при управлението на Борис Елцин.

"Убийството на Сталин е спецоперация, която е подготвяна дълго. Берия лично е отстранил много от верните на лидера хора от неговото обкръжение. Сталин вероятно е изпил отрова с вода, храна или се е отровил от попилата отрова в страниците на книга, която е чел в онези дни преди да заспи", казва Полторанин.

Каквато и да е истината за смъртта на Сталин, факт е, че след това начело на Съветския съюз идват хора, чиято политика довежда в крайна сметка до разпадането му. И това продължава да тежи на съвременните наследници - Русия и страните от бившият съюз.