Агенцията се позовава на данни за първите 5 месеца на 2016-та, обявени на пресконференция в Женева от Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Загиват много хора, заяви говорителят на Върховния комисариат Уилям Спиндлър. През първите пет месеца на миналата година жертви на рискованите плавания са станали 1855 души, припомни той. А сега само в последната седмица загинаха 880 души, след като няколко претоварени съда се обърнаха на път за Италия.

Три четвърти от пристигналите в периода, предимно сирийци и афганистанци, са влезли в Гърция преди началото на март. След това броят на новопристигащите в Гърция е спаднал значително.

В Италия през петте месеца са пристигнали 46 714 мигранти и бежанци, почти колкото в същия период на миналата година. Почти всички по този маршрут идват от африкански страни южно от Сахара.

"Пътят от Африка до Италия е значително по-опасен - разкри Спиндлър. - 2119 от загиналите тази година са следвали този маршрут".

В Сицилия са били арестувани 16 трафиканти на хора, заподозрени че са организирали транспорта на близо 900 мигранти. Сред престъпниците има 11 мароканци, двама палестинци и по един гражданин на Гамбия, Етиопия и Еритрея.

Основният организатор на трафика е бил гамбиецът Мохамад Диял, поддържал контакти с либийски трафиканти. Това е установено в разпити, извършени от италианската полиция и брегова охрана.

Свидетелствата на мигранти потвърждават нечовешките условия, на които са изложени африканците в обхванатата от хаос Либия, докато очакват да заминат за Европа.

В Либия мигрантите са били задържани в жилища в областите Зуара и Сабрата. Там чакали под надзора на трафиканти, които ги хранели само веднъж на ден. Те трябвало да платят между 500 и 1000 евро за прехода, след което били натоварени на малки рибарски или надуваеми лодки.

- - -
* Статистиката е за цялото Средиземноморие, включително източното; тя обхваща и пътуванията от Турция до гръцките острови в Егейско море.