Агенцията се позовава на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) и на източници от двете враждуващи страни.

Боевете стават по-интензивни и кървави, точно докато са в ход нови дипломатически усилия за успокояване на обстановката в разделения голям град в северозападна Сирия.

Сведенията за развитието на сраженията, започнали още вчера, са противоречиви. Бунтовници твърдят, че са напреднали в контролираната от режима зона, докато според армията атаката е била отблъсната.

Рами Абдулрахман, шеф на базирания в Лондон (СЦНПЧ) е казал, че са загинали десетки бойци от двете страни. Според него сегашната битка е най-интензивната в района от цяла година.

Според  Абдулрахман заедно с правителствените сили се сражават техни съюзници от ливанското движение Хизбула.

Източникът на Ройтерс от бунтовниците е казал, че около 40 правителствени войници са убити, докато опозицията е загубила 10 души. Армейският източник е опровергал твърденията за тежки загуби. Според него обаче имало десетки цивилни жертви и много убити бунтовници.

Шест души са загинали, след като терористи от „Джебхат ан-Нусра” са обстрелвали с реактивна артилерия родилен дом в Алепо, предаде сутринта РИА Новости.
Информацията е на Центъра по примирието в Сирия и е публикувана от руското министерство на отбраната.

В същия обстрел в квартал Ел-Мухафаза са били ранени 39 цивилни.

Свързаният с Ал Кайда фронт „Ан-Нусра” изрично е посочен като терористична организация в резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Примирието, влязло в сила в Сирия на 27 февруари, не спира бойните действия против „Ислямска държава” и фронта „Ан-Нусра”.

Вчера руското външно министерство повтори, че екстремистите от „Ахрар аш-Шам” и „Джейш ал-Ислам” също искат да подкопаят примирието.

Миналата седмица Москва настоя двете групировки да бъдат включени в наказателния списък на Съвета за сигурност. Те не участват в преговорите в Женева, подчертаха руски дипломати.

Снощи държавният секретар на САЩ Джон Кери е коментирал вчерашното нападение против болница в район на Алепо, контролиран от правителството.

„Това изглежда са ракети, излетели от район, заеман от опозицията, и ние се опитваме да изясним точно от каква именно опозиция – е казал Кери. – Няма оправдание за това ужасно насилие, насочено против цивилни, медицински обекти или бърза помощ, независимо кой го е направил.”

Същевременно държавният секретар е заявил за пореден път, че войната в Сирия няма да свърши, докато Башар Асад е на власт.

«Ние казахме това ясно на Русия и Иран. И не само ние. Всички участници в преговорите казват, че при Асад войната не може да бъде прекратена, защото Асад не е в състояние да обедини страната», е заявил Кери, цитиран от РИА Новости.

Освен това Кери е отправил предупреждение към сирийския президент Башар Асад, че ще се сблъска с "последици", ако не изпълни условията на ново примирие в град Алепо, което се опитват да договорят Вашингтон и Москва, съобщи БТА.

Една от тези последици, е пояснил държавният секретар, «може да бъде пълното унищожаване на режима на прекратяване на огъня и връщане към войната".

На драматичната обстановка в Алепо ще бъде посветено днешното извънредно заседание на Съвета за сигурност, което се свиква по искане на Франция и Великобритания. Ще заседава и Арабската лига.