Това съобщи гръцката агенция АНА, цитирана от Франс прес и БТА.

Двамата загинали са чужденци, уточни кметът на град Кос Георгиос Кирицис. Според местен журналист те били на улицата в оживен квартал на Кос и там ги убили камъни от стара сграда, която рухнала до тях. Турчин и швед са загиналите, предаде по-късно БНР.

По данни на местните власти над 120 души са ранени и има сериозни материални щети. Разрушенията са главно на остров Кос. Там са изпратени два хеликоптера, които да превозят ранените до остров Родос.

Сериозни щети са нанесени на пристанището на Кос. Фериботът, който е трябвало да стигне до острова, не е можел да акостира и е продължил за остров Родос.

Според американския Геофизически институт трусът е бил с магнитуд 6,7, а според гръцки сеизмолози - 6. Регистриран е бил в 01,31 ч. местно време с епицентър на 20 километра от Кос и 12 километра южно от турския курортен град Бодрум.

Огнището на труса е било на 10 км под морското дъно, предаде Ройтерс.

Разтърсено е турското крайбрежие

По първоначални данни по турското крайбрежие, където е било усетено силно, земетресението не е причинило големи щети. Съобщава се за леко ранени хора.

Издадено е било предупреждение за малко цунами и за избягване на плажовете в района.

Виж снимки >>

Земетресението и последвалите вторични трусове  изкараха уплашените хора на улиците, предаде Асошиейтед прес от Турция. Единият от вторичните трусове е бил с магнитуд 4,7.

В района на град Мугла за кратко време е настъпила паника. В някои части на едноименната провинция временно е била прекъснато електричеството.

В Битез, курортно градче на около 6 км западно от Бодрум, хората са излезли на улицата.

Някои гости на хотелите са се върнали, за да си вземат някои вещи и са решили да прекарат останалата част от нощта на открито.

В Бодрум около 70 души са потърсили лекарска помощ. Съобщава се за напукани стени, предимно на по-стари сгради. Болницата на града е била евакуирана като превантивна мярка.

В България пресслужбата на МвнР съобщи, че няма данни за пострадали при земетресението български граждани.