"Това е трагедия, скандал. Ако нападението е било целенасочено, то е военно престъпление", заяви генералният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк, цитиран от Франс прес и БТА.

Това може да е най-смъртоносната атака против училище от началото на войната в Сирия преди пет години и половина.

Детският фонд на ООН допълни, че учебното заведение е било ударено неколкократно. Не се уточнява кой е извършил бомбардировката.

Провинция Идлиб се контролира от сирийската опозиция и близки до нея правозащитници смятат, че за нападенията са отговорни Русия и правителствените войски на Сирия, предаде Интерфакс.

Агенцията цитира и изявление на Виталий Чуркин, постоянен представител на Русия в ООН:

"Най-просто е да кажа, че не сме ние. Но аз съм отговорен човек, трябва да почакаме какво ще каже по този повод нашето министерство на отбраната."

Дипломатът е добавил: "Това е ужасно, ужасно, надявам се, че не сме ние".

Около 400 души са загинали и към 2000 са били ранени за по-малко от месец в боевете в контролираната от бунтовници източна част на Алепо, предадоха ТАСС и БТА. Данните изнесе вчера на заседание на Съвета за сигурност на ООН заместник-генералният секретар на организацията ООН Стивън О'Брайън.

Той заяви, че бомбардировките в Алепо този месец са били най-интензивните от началото на конфликта в Сирия през 2011 година.

Миналата седмица, през която действаше режим на прекратяване на огъня, ООН, съвместно със Сирийския червен полумесец, Международния Червен кръст и редица сирийски организации съставиха план за евакуацията на ранени и болни хора и техните семейства от Източно Алепо, каза О'Брайън.

Въпреки трудните преговори със страните по конфликта, ООН и партньорите й бяха готови да започнат операцията на 23 октомври, но тези планове бяха осуетени заради съпротивата на две въоръжени групировки - "Ахрар аш Шам" и "Нуредин аз Зенги", допълни заместник-генералният секретар.