Само вчера – в неделния ден с фаталното число 13, живота си загубиха 8 души, сред тях и три деца.

„Пътна полиция“ от години призовава през лятото шофьорите да карат внимателно, защото през тези месеци стават най-тежките катастрофи с най-много загинали. В началото на лято 2017 и кабинетът „Борисов 3“ поде поредната кампания за строги законови мерки, утежняване на наказанията за шофьорите джигити и намаляване на жертвите. Уви...

От началото на годината до 14 август 380 души няма да се приберат у дома, а други 5020 ще се борят може би с месеци и години с последиците от травмите, получени в поредния кошмарен сблъсък на пътя.

Оказва се, че преди години Симеон Сакскобургготски е бил напълно прав, когато каза, че „народът трябва да си смени чипа“. Тогава този същият народ много му се разсърди.

Обаче в същото време, въпреки жертвите, ранените, ужасяващите клипове, пускани от МВР, нищо, ама нищо не може да трогне същия този народ, седнал зад волана.

Неправилно изпреварване, висока скорост, абсолютно незачитане на каквито и да е правила и норми при шофиране – това са ежедневни гледки по родните пътища. Голяма работа, плашат гаргите – казва си джигитът, слага в джоба поредния акт и фиш, който никога не плаща и продължава.

Какво може да го спре? Ефективни присъди? Взети книжки? Едва ли.

Само промяната в манталитета ще намали почернените семейства. Да спазваш правилата, не защото те е страх от наказание, а защото така трябва. Това не го владее българинът.

Нещо повече – днес на тези, които спазват правилата, се гледа с насмешка. Те са балъците, смотаните и лузърите. Но само отговорността може да спре войната на пътя. Иначе кучетата си лаят, керванът си върви, а местата в гробищата не достигат.

Какво е вашето мнение?

АНКЕТА: Как да бъде спряна войната на пътя?