Поне 20 души са загинали в бурите на Балканите

stat
18:56  |  11 януари 2017 / Редактор Мануел Насименто / обновено преди 55 минути

Най-малко двайсет души са загинали досега от измръзване на Балканите в снежните бури, вилнеещи през последната седмица, предаде ДПА, цитирана от БТА.
По данни на полицията в Босна и Херцеговина от събота до сега са починали четирима възрастни мъже. Снежните виелици там беснеят от 6 януари.

В южното сръбско село Гаджин хан баща и син на възраст 88 и 64 години са били намерени измръзнали в двора на къщата им. Двамата се били вързали един за друг с въже. Изглежда бащата се е опитвал да спаси сина си, съобщи телевизия Ен1.

Сръбските власти са евакуирали около 130 души, а десетки автомобили спасяват хора, затрупани в преспите.

В македонската столица Скопие възрастна жена и двама мъже, един от които бездомник, са починали в резултат на измръзване. На повечето места в региона нощните температури през последните дни са паднали под минус 20 градуса.

В Косово бездомник бе намерен мъртъв, починал според полицията от хипотермия. Това е вторият смъртен случай в страната, след като температурите паднаха под минус 25 градуса и причиниха спиране на снабдяването с електроенергия. Според метеоролозите това е най-студената зима в страната от 1963 г.

Снегът е изолирал редица селища и в Албания, където смъртните случаи от измръзване достигнаха 9 души, главно бездомници. Военни хеликоптери и спасителни отряди доставят помощи в отдалечени планински селища, а военни и общински автомобили помагат за разчистването на пътищата от преспите.

В Румъния снежните бури наложиха затварянето на над 130 пътища и причиниха закъснения на влакове. Хиляди жители на Букурещ са прибягнаха до метрото, което е претоварено, други предпочетоха да вървят по уличното платно, защото тротоарите са затрупани с преспи, а някои дори се придвижват със ски.

Гръцките власти са изпратили военен кораб на остров Лесбос, за да приюти около 500 бежанци и мигранти, които според лекарите на острова живеят в "нечовешки условия" в палатки при изключително ниски температура, съобщи Асошиейтед прес.

Правозащитната организация Амнести интернешънъл и Европейският съюз призоваха гръцкото правителство да премести мигрантите от островите на континента.

Кратка почивка от жестоките студове се очаква преди уикенда, но метеоролозите предупредиха, че са възможни ледени дъждове и суграшица. Няколко дни по-късно се очаква температурите да паднат отново.


Последно в По света


28 г. след Голямата екскурзия раздорът е между мюсюлманите

През май 1989 г. започва една от най-големите изселнически кампании в историята, останала известна като Голямата разходка - на българските мюсюлмани към Турция.


Смятате ли, че разсекретяването на стенограмата ще доведе до разкриване на истината за КТБ?

Да Не Не знам
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата? Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?