По данни на полицията в Босна и Херцеговина от събота до сега са починали четирима възрастни мъже. Снежните виелици там беснеят от 6 януари.

В южното сръбско село Гаджин хан баща и син на възраст 88 и 64 години са били намерени измръзнали в двора на къщата им. Двамата се били вързали един за друг с въже. Изглежда бащата се е опитвал да спаси сина си, съобщи телевизия Ен1.

Сръбските власти са евакуирали около 130 души, а десетки автомобили спасяват хора, затрупани в преспите.

В македонската столица Скопие възрастна жена и двама мъже, един от които бездомник, са починали в резултат на измръзване. На повечето места в региона нощните температури през последните дни са паднали под минус 20 градуса.

В Косово бездомник бе намерен мъртъв, починал според полицията от хипотермия. Това е вторият смъртен случай в страната, след като температурите паднаха под минус 25 градуса и причиниха спиране на снабдяването с електроенергия. Според метеоролозите това е най-студената зима в страната от 1963 г.

Снегът е изолирал редица селища и в Албания, където смъртните случаи от измръзване достигнаха 9 души, главно бездомници. Военни хеликоптери и спасителни отряди доставят помощи в отдалечени планински селища, а военни и общински автомобили помагат за разчистването на пътищата от преспите.

В Румъния снежните бури наложиха затварянето на над 130 пътища и причиниха закъснения на влакове. Хиляди жители на Букурещ са прибягнаха до метрото, което е претоварено, други предпочетоха да вървят по уличното платно, защото тротоарите са затрупани с преспи, а някои дори се придвижват със ски.

Гръцките власти са изпратили военен кораб на остров Лесбос, за да приюти около 500 бежанци и мигранти, които според лекарите на острова живеят в "нечовешки условия" в палатки при изключително ниски температура, съобщи Асошиейтед прес.

Правозащитната организация Амнести интернешънъл и Европейският съюз призоваха гръцкото правителство да премести мигрантите от островите на континента.

Кратка почивка от жестоките студове се очаква преди уикенда, но метеоролозите предупредиха, че са възможни ледени дъждове и суграшица. Няколко дни по-късно се очаква температурите да паднат отново.