По думите на държавния глава 45-годишният Белтрам, който се размени със заложничка в супермаркета в Южна Франция, в който терорист се барикадира и после беше убит, заслужава уважението и възхищението на цялата нация.

"Подполковник Арно Белтрам загина в служба на страната, на която вече бе дал толкова много. Той загина геройски, жертвайки живота си, за да сложи край на смъртоносната атака, извършена от терорист джихадист", заяви в комюнике Макрон.

По-рано министърът на вътрешните работи Жерар Колон съобщи, че жандармерист, който беше тежко ранен, тази сутрин е починал. По думите му той е "загинал за страната си". 

Когато се сменил със заложничката Белтрам оставил включен телефона си, така че полицията да може да чува какво става в супермаркета. Властите заявиха, че щом чули изстрели отвътре, решили да щурмуват, убивайки въоръжения нападател. 

Арно Белтрам станал част от елитните полицейски специални части през 2003 година, а през 2005 г. служил в Ирак. През декември миналата година той организирал във френския департамент Од обучение как да се действа при ситуация с вземане на заложници. 

С него загиналите при трите последователни нападения, извършени от Редуан Лакдим, стават четирима. Ранени са 15 души. 

Междувременно беше съобщено, че полицията е арестувала тази нощ втори човек, за когото се подозира, че е свързан с нападението в Югозападна Франция вчера. Това съобщи днес Ройтерс, позовавайки се на източник от юридическата система. 

Задържаният е малолетен, роден през 2000 година, и е бил приятел на нападателя Редуан Лакдим, който беше застрелян от полицията. Вчера бе арестувана жена, свързана с 25-годишния Лакдим. 

Късно снощи прокуратурата заяви, че се разследва дали терористът от марокански произход е получил помощ за атаката или е съобщил на някого за плановете си. 

Лакдим се обяви за последовател на терористичната групировка "Ислямска държава", преди да открие огън в супермаркет,  след това тя пое отговорност.