Това отчете социалният министър Гълъб Донев, цитиран от БТА и допълни, че само 3000 са включени в субсидирана форма на заетост.

През първото тримесечие в Бюрата по труда са заявени 50 184 свободни работни места, което е с близо седем процента повече от предходната година. Частният сектор е заявил 40 хиляди свободни работни места или около 80 процента от всички.

Най-голямо търсене на работници има в преработващата промишленост - над 13 хиляди свободни работни места, в търговията - над 7500, в хотелиерство и ресторантьорство - 7180, в селското стопанство - над 3800 и други.

Най-търсените професии през март са свързани с предоставянето на персонални услуги на населението, персонал в хотелиерство и ресторантьорство, заварчици, шлосери, автомонтьори. Сред висшистите най-търсени са учители и инженери, отчете Гълъб Донев.

През първото тримесечие на 2017 започна и Националният план за действие по заетостта, като с програмите и мерките по него ще бъде предоставена субсидирана заетост на 23 хиляди безработни, а в обучение и квалификация ще бъдат включени над 11 000 безработни. С него бяха утвърдени 28 регионални програми за заетост, които ще стартират през май. От тях ще бъде осигурена заетост на повече от 1500 хора от уязвимите групи , допълни Донев.

По проект "Красива България" в следващите месеци ще бъдат финансирани 44 предложения на общините, като общата стойност на одобрените проекти заедно със съфинансирането с общините е близо 7 милиона.

В областта на пазара на труда и трудовата мобилност, Донев отчете, че с цел да бъде облекчена процедурата по издаване на т.нар синя карта на ЕС, както и на режима по регистрация на сезонната заетост до 90 дни, е изготвен проект на постановление на МС за промяна на правилника за прилагане на закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

По отношение на всички случаи за искане на достъп до пазара на труда на чужденци със синя карта, отпада изискването към работодателя да предоставя справка-декларация за работещите във фирмата работници, граждани на трети държави, наети по трудов договор, тъй като при висококвалифицираната заетост не е в сила ограничението от 10 процента от средносписъчния състав да бъдат чужденци, посочи служебният социален министър.

При регистрацията за сезонна заетост на чужденци се предвижда да отпадне изискването към работодателите да предоставят документи за образование , професионална квалификация. Няма да се налага да се прилагат копия от обяви от средства за местно осведомяване и интернет. Така тези сектори по облекчени процедури ще наемат по-бързо чужденци от трети държави, отбеляза министърът.

Гълъб Донев отчете и проект на наредба за работното време и почивките, с която се регламентират правила за съставяне на графици при сумирано изчисляване на работното време и нормата за продължителност на работното време за периода, в които е установено сумирано изчисляване на работното време. Предлага се минималният срок за съхраняване на поименните графици от три години да бъде удължен на пет години. Промените трябва да влязат в сила от 1 януари 2018 година.

В областта на контрола на трудовото законодателство, Донев отчете, че ГИТ е направила за три месеца над 10 000 проверки в предприятията, като са обхванати над 500 хиляди работещи в тях. Установени са 587 случая на работа без трудови договори. Към момента над 20 хиляди са еднодневните трудови договори за сезонна заетост.

По-рано днес Донев обяви, че е разработен е механизъм за определяне на минималната работна заплата, предстои да бъдат направени уточнения за горната граница на минималното възнаграждение, която ще се определя от правителството в случай, че работодатели и синдикати не се разберат.