Президентът вече призова депутатите да приемат решение, което да позволи на служебното правителство да води преговори и да сключва споразумения с  държави и международни институции за заеми.
ГЕРБ внесоха проекторешение за разширяване правомощията на служебния кабинет при необходимост да сключва договори за международни заеми при последваща ратификация от НС.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обясни пред журналисти в НС, че решението за заеми ще бъде обсъждано в понеделник на извънредното заседание на НС, което ще гледа на второ четене и актуализацията на бюджета. Той обясни, че ако има съгласие да се разглежда тази точка, трябва да настъпят съществени редакции, предаде БНР.

По думите му трябва да е ясно, че става въпрос "за прибягване до този инструмент само при крайна необходимост".

"Трябва ясно да се отбележи необходимостта и от последваща ратификация, т.е. да се преодолеят всички съмнения за противоконституционност, съмнения, че се делегира каквото и да е безконтролно право. Ако има съгласие проектът да се обсъди, трябва да постигнем съгласие за окончателната редакция, но съм песимист", призна Местан.

Той обясни още, че на разговорите при президента днес няма да бъде кой знае колко активен и от ДПС ще припомнят само, че подкрепят актуализациите на бюджетите на НЗОК и на държавата.

По думите му въпросът за актуализацията бил поставен от държавния глава - президентът е обосновал необходимостта от актуализация, а кабинетът "Орешарски" е превърнал това в конкретна законодателна инициатива.

"От тази гледна точка ми се струват твърде странни интерпретациите, че актуализацията на бюджета е от странана на ДПС някакво сиренце, с което да сме били привлякли ГЕРБ. Звучи твърде несъстоятелно, абсолютно безумно и нелепо подобно твърдение, което чух от един виден социалист",
каза още Местан, цитиран от "Фокус".

Той повтори, че отговорността към правителството се носи до последния миг на управлението и упрекна БСП, че в последния момент играят ролята на опозиция.

Лидерът на ДПС не подмина и отказа на ГЕРБ да подкрепи на второ четене актуализациите.

"Това, че два дни си бил за актуализацията на бюджета, в това число и пламенно си защитавал тази актуализация за първо четене, но се откажеш от второто четене, воден от тясно партийни страхове не е поведение, което може да се определи като национално отговорно", каза Местан.

Според него изразът "бяхме национално отговорни през последните дни", както каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, е странен.
Национално отговорното поведение предполагало да си отговорен докрай, до приемането на акта от НС.

БСП: Непоколебими сме

"Позицията ни е непроменима, ние сме твърдо за актуализация на бюджета на НЗОК във варианта предложен от правителството", коментира председателят на ПГ на Коалиция аз България Атанас Мерджанов.

Той обяви, че с тези "поредни консултации" държавният глава по никакъв начин не сваля от себе си основния въпрос за "задкулисното" изземане на парламентарни правомощия.

Председателят на ПГ на КБ призовава президентът да се съсредоточи върху състава и задачите на служебното правителство, като посочи, че първостепенен ангажимент на служебния кабинет е да организира честни и почтени избори.

"В зависимост от хода на консултациите ще преценим и нашето поведение на самите тях", каза още той.

АНКЕТА: Да се разширят ли правомощията на служебния кабинет?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За позицията на БСП да се актуализира само бюджетът на НЗОК