Либийските сили за борба с тероризма, наречени "Рада", са арестували във вторник Хашем Абеди, роден през 1997 г., съобщи говорителят Ахмед Бин Салем, цитиран от Ройтерс и БТА.

Британската полиция разследва престъпна мрежа във връзка с атентата в Манчестър, в който бяха убити 22 души, съобщи началникът на манчестърската полиция Иън Хопкинс, цитиран от Франс прес.

"Съвсем ясно е, че разследваме мрежа", заяви Хопкинс и добави, че до момента в рамките на разследването са задържани петима души.

Последният от тях е арестуван в намиращия се наблизо град Уигън. Мъжът носел пакет, който полицията проверява, предаде Франс прес. Преди това един мъж бе арестуван във вторник и други трима през изминалата нощ.

Хопкинс потвърди, че сред 22-мата убити в атентата е имало полицейска служителка, която не е била на служба, предаде Ройтерс.

Вестник "Таймс", който се позовава на взети от полицията записи от наблюдателни камери, съобщи, че нападателят поставил куфар във фоайето на концертната зала малко преди експлозията, предаде ДПА.

Вестникът цитира приятел на 22-годишния атентатор Салман Абеди, според когото умрелият в експлозията нападател се върнал във Великобритания от Либия дни преди атентата.

Преди това началникът на полицията в Манчестър Иън Хопкинс заяви, че според разследващите нападателят е носел самоделна бомба, с която се е самовзривил.

По-рано днес британски и френски представители казаха, че Абеди вероятно има съучастници и е свързан с радикалната групировка "Ислямска държава".

Охраната на един от най-големите търговски центрове в Лондон, Брент Крос, започна да претърсва всички влизащи в комплекса клиенти от днес, съобщиха местни медии.

"Искаме клиентите ни да знаят, че мерките за сигурност в центъра са засилени в съответствие със съветите на службите за сигурност. Клиентите трябва да са бдителни, но без да се притесняват, и да съобщават на полицията за всичко подозрително", се казва в изявление на търговския център.