Това съобщи пред bTV главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов по повод последната голяма полицейска акция за установяване на нелегални мигранти.

Той поясни, че операцията е стартирала от обедните часове на 14 ноември, като част от мерките, набелязани след атентатите в Париж от свикания от премиера оперативен щаб по сигурност. Бойко Борисов заяви, че случилото се е новият 11 септември за Европа и всеки киносалон и сладкарница са пряко уязвими, затова призова за бдителност.

В рамките на операцията са проверени над 7000 лица и над 3000 автомобила. Образувани са 9 досъдебни производства, свързани с престъпления с окраска „каналджийска дейност” и са задържани 11 български граждани, за които има данни, че извършват подобен род престъпна дейност”, добави Костов, който подчерта, че няма регистрирана реална заплаха за терористични атаки у нас.

По думите му противодействието на каналджийската дейност е непрекъснат приоритет на МВР, но в отговор на атентатите в Париж са предприети комплекс от мерки, свързани с повишаване на сигурността.

Както неведнъж съм заявявал, при задържане на незаконно проникнали в страната чужди граждани, обикновено всички твърдят, че са от зони на действителен военен конфликт – Сирия или Ирак. Последствие обаче се оказва, че голяма част от тях твърдят неистини по време на задържането и обикновено са граждани на Афганистан и Пакистан”, уточни главният секретар.

От понеделник започват проверка на фирмите, които охраняват детските градини и други подобни сгради, както и публични места в София, съобщи междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че ще се работи в сътрудничество с МВР, като мярката също е набелязана на заседанието на оперативния щаб под ръководството на премиера.

"Хората се чувстват по-сигурни, когато виждат присъствието на полицията. Поисках специален пост на жандармерията на бул. "Мария Луиза", който вече е факт", коментира кметът.

Именно в този район живеят много чужденци от арабски произход.

Заради мерките за сигурност опашката на ГКПП-"Капитан Андреево" е 12 км.