Задържаните са мъже на възраст между 21 и 62 години, съобщава в. "Дейли мейл",  цитиран от ТАСС и БТА. Те били арестувани миналата нощ и сега са в различни полицейски участъци в графството.

У арестуваните са намерени взривни устройства и оръжия, посочва ирландското издание на в. "Дейли мирър". Във връзка с арестите анонимен източник заяви, че са били открити две самоделни бомби в кола.

Смята се, че арестуваните са планирали да ликвидират принца и съпругата му при тяхно посещение в Ирландия идната седмица.
Двамата планират визита в Ирландия и Северна Ирландия в периода 19-22 май.

Всички шестима задържани са заподозрени, че са свързани с групировките Истинска Ирландска републиканска армия (Истинска ИРА) и Ирландска републиканска армия Последователност, отцепили се от ИРА, и настояващи за обединение на Ирландия. Смята се, че един от задържаните е водач на Истинска ИРА.

В Ирландия мерките за сигурност са затегнати в навечерието на историческата визита на принца. Той ще посети Мълагмур в графство Слайго, където през 1979 г. беше убит от ИРА прачичото на Чарлз Луис Маунтбатън

Разсекретиха писма на Чарлз

Междувременно днес, след дълга "битка", съдът реши, че критични писма на принц Чарлз до министри от британското правителство отпреди 10 г. ще бъдат публикувани. Бившият главен прокурор на страната Диминик Грийв настояваше писмата да не бъдат публикувани, тъй това би могло да подкопае позицията на принца за политически неутралитет.

В тях Чарлз пише по различни въпроси. Един от тях е проблем с хеликоптерите Lynx, който се появявал при високи температури. Принцът критикува тогавашния премиер Тони Блеър, че бавната им замяна е заради натиска върху бюджета на отбраната на страната.

Интерес предизвикват други теми, вълнували Чарлз - загриженост за съдбата на рибата Патагонски кликач, за която е писал до ексминистъра на екологията Елиът Морли, както и подкрепа за противоречиво приетата идея за умъртвяване на язовци, за да се спре разпространението на туберкулозата при кравите.

Освен това принцът е настоявал секретарят на културата Теса Джоуел да разглежда Антарктида като британска територия.