Продължава да е спорен и проблемът за задълженията на Лондон към бюджета на ЕС.

Това стана ясно на пресконференцията, с която днес завърши вторият кръг преговори за т.нар. Брекзит, излизането на Обединеното кралство от Евросъюза.

Главните преговарящи отчетоха постигането на относителен напредък по част от откритите въпроси, предаде БТА от Брюксел. Пред журналистите говориха представителят на Европейската комисия – французинът Мишел Барние и на Великобритания Дейвид Дейвис.

Барние обясни следното:
  • засега няма сближаване на вижданията по въпроса за правата на гражданите;
  • има нужда от повече яснота по въпроса с границата между Ирландия и Северна Ирландия;
  • още не е уточнено на каква основа ще се изчисляват задълженията на Лондон към бюджета на ЕС.
Това, че Великобритания призна съществуването на задължения „е достатъчно да започнем работата по изясняването на размера им“, каза французинът. „Необходимо е доизясняване на британската позиция“, добави той.

„Не е дошло време за отстъпки“

Мишел Барние окачестви въпроса с правата на гражданите като „споделен приоритет“.

Освен това той заяви:

„Не виждаме друга възможност, освен решенията на Европейския съд да бъдат признати (от Лондон и след напускането на ЕС)... Европейският съд е правен, а не политически въпрос - само тази инстанция може да тълкува общностното законодателство. Това е от основна важност“.

Барние заяви, че не е настъпило времето за отстъпки, защото преговорите са в самото си начало. „Време е не за отстъпки, а за яснота. Отговорното отношение е ключ за успеха на преговорите“, обобщи той.

Имаме много причини да бъдем положително настроени, заяви Дейвис. Великобритания признава международните си права и задължения, така и ще остане занапред. Искаме сделка, която да бъде добра за цялата държава, допълни той.

Британецът каза, че е насърчен от постигнатото разбиране по откритите въпроси, както и че в много области има съгласие.

„Съгласни сме за нуждата от сигурност за гражданите, на различни мнения сме как да я постигнем. Необходима е гъвкавост и от двете страни, за да се споразумеем“, посочи Дейвис.