Това сочи проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ), като за първата половина на 2017 г. той е 728 лв. , докато за същия период на 2016 г. е бил 1104 лв.

Данните са част от анализа на компанията за пазарни проучвания ИПСОС България по поръчка на АКАБГ и обхваща обработваните дългове от всички компании, членове на асоциацията, които вече представляват около 80% от сектора.

За първи път от 2013 г., когато стартирахме своето пазарно проучване, отчитаме значително намаление на средния размер на необслужваните задължения при физическите лица. Това се случва на фона на подобрена плащаемост и по-кратки срокове за покриване на забавени вноски, обясни Райна Миткова, председател на АКАБГ.

По думите й промяната в показателите се дължи на по-добрата макроикономическа картина и ръста на доходите в големите градове на страната. Домакинствата отново са оптимисти за бъдещите си доходи, което ги кара да встъпват в по-сериозни ангажименти, но понякога не успяват навреме да изпълнят задълженията си.

От друга страна кредиторите след кризата от 2008 г. не чакат излишно и възлагат на много по-ранен етап. Така броят на възложените за събиране случаи нараства с 94% спрямо първото полугодие на 2016 г.

По данни на асоциацията има разместване в структурата на възложените дългове за събиране. Банките отново заемат първото място - 48% от всички дългове, обработвани от колекторските агенции. Ютилити продуктите изместват телекомите и вече са 22% от всички. С бързи темпове нарастват и небанковите - бързи и стокови кредити.

Ютилити секторът ползва все по-интензивно услугите по събиране на задължения., коментира Александер Грилихес, зам.-председател на АКАБГ.

„Считаме, че една от основните причини за това е публичният дебат по темата, който доведе до подобряване на комуникацията доставчик - клиент и повишаване на вниманието на потребителите още на етап подписване на договор", коментира той.