Сред потърпевшите се оказа и братът на известния режисьор Нидал Алгафари. Басел Алгафари е сириец и е у нас от две години, съобщи bTV.

Басел има малък ресторант и припечелва добре, до толкова, че да отвори втори. Обича родината си, но и тук му харесва. Има много приятели, включително и българи и е вярвал, че у нас всички са равни. Когато отива на басейн в Свиленград разбира, че националността му е проблем. На входа режисьорският брат е спрян от служител на басейна.

Аз му казах, че съм от Сирия, той ми каза – съжалявам, забранено е да влизате в басейна”, разказва Басел.

Скандалното посрещане става пред очите на негова приятелка, която се оказва единствена от компанията, която получава правото да плува в басейна, защото е българка. Работникът, отказал достъп на хората до водата, не пожела да коментира. Оказва се, че това не е първия случай, в които гонят сирийци от този басейн, защото някои от клиентите се притесняват.

„Идват от места от където не се знае с какви, как са допуснати до тука и така нататък”, казва Марио Петров, посетител на басейна.

В разговор по телефона собственикът на басейна отрече сирийските граждани да са забранени гости. Той поясни, че единственото правило за посетителите е да са прилично облечени.

Нидал Алгафари обаче твърди че собственикът на басейна му е казал, че е забранено за цигани и сирийци. Той е аргументирал забраната с това, че „имат заболявания по краката и това дразнело българите в басейна”.

Престъпленията, които се извършват в България не са от сирийци и цигани, това е дискриминация, която е отвратителна, категоричен бе режисьорът. Според него, за подобно поведение навсякъде по света собственикът ще затвори басейна.

„Ние ще направим всичко възможно да пуснем жалба”, каза още Алгафари. Той призова главният прокурор Сотир Цацаров да се самосезира по случая.