Американската администрация  ще наложи ограничения за полетите на руски военни самолети над територията на Съединените щати, предвидени от договора за открито небе (ДОН), пише Wall Street Journal.

Изданието отбелязва, че Вашингтон може да вземе такова решение, в отговор на "забраната на Кремъл за полети над Калининград". Според други източници, сега в отговор САЩ могат да ограничат полетите на руски военни самолети над Аляска и Хавай, съобщава РИА Новости.

Авторитетното американско издание предполага, че ограничението ще засегне редица разузнавателни полети на разстояния до 5,5 хил. километра.

"Русия въведе лимит: 500 километра, над Калининград", припомня вестникът.

"Искаме да накараме Русия отново да спазва договора", заявил неназован американски високопоставен представител, цитиран от изданието.

Напомняме, че през август стандартната мисия за наблюдение и инспекции на руските ВВС над САЩ се превърна в сензация: за първи път в историята на полетите, руски разузнавателен самолет прелетя над Белия дом, Капитолия и Пентагона и това предизвика подчертано силна реакция в американските социални мрежи и медии.

Договорът за открито небе е подписан в Хелзинки на 24 март 1992 г. от представители на 23 държави-членки на ОССЕ.

Страните по договора могат да летят над територията на всяка друга страна, подписала документа, по определен ред, за да инспектират съответните военни обекти.

РИА Новости съобщи, цитирайки руското министерство на отбраната, че САЩ вероятно наистина ще въведат ограничителни мерки за полетите на руските военни самолети над американска територия от  1 януари 2018 година. Освен това, в заявлението на МО се отбелязва, че ще бъдат предприети и "съответните ответни мерки".